Donald Trump har blont hår. Luggen är kammad framåt.
1 av 4
Donal Trump är en rik affärsman, teve-kändis och politiker i partiet Republikanerna. Foto: AP/TT.
Han har vitt hår och glasögon.
2 av 4
Bernie Sanders har tidigare stått utanför de stora partierna, men är nu med i Demokraterna. Foto: TT/AP.
Hillary Clinton under debatten Foto: AP Photo/Jim Cole/TT.
3 av 4
Hillary Clinton har tidigare varit utrikesminister. Hon tillhör partiet Demokraterna. Foto: AP Photo/Jim Cole/TT.
Han har en blå skjorta på sig.
4 av 4
Ted Cruz är med i partiet Republikanerna. Foto: AP/TT.

Ovanliga politiker är med i primärvalen i USA

3:08 min

Idag börjar en serie val i USA som kallas primärval. Flera av politikerna där har åsikter som tidigare har varit ovanliga i amerikansk politik. Det säger Mats Karlsson som är chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Klicka om du vill läsa mer

– Det här är ett av de mest spännande valen i USA:s moderna historia. Därför att vi har en så stor olikhet mellan de kandidater som försöker att vinna. Jag vill säga att det är det mest spännande valet på mycket lång tid, säger Mats Karlsson.

En kamp inom partierna

De val som börjar idag kallas primärval. Och vår reporter Eva Larsen har tagit reda på mer om det här. Vad är primärvalen för något, Eva?

– Primärvalen är val inom det egna partiet. Då ska de välja ut vilken politiker från partiet som senare ska få vara med i presidentvalet i höst.

Det riktiga presidentvalet är först i november. Men idag börjar primärvalen.

– Ja, så är det. Idag är det primärval i delstaten Iowa som ligger ungefär mitt i USA. Senare kommer det att vara primärval också i de andra delstaterna.

När blir det klart vilka politiker som går vidare till det riktiga presidentvalet?

– Det kommer att ta flera månader. Det blir klart först i juni i sommar.

Donald Trump retar upp många

Experten Mats Karlsson tycker att det finns annorlunda och spännande politiker i det här årets primärval. En av de annorlunda politikerna är Donald Trump från partiet Republikanerna:

– Han har till exempel retat upp kvinnor genom att använda ett väldigt föraktfullt språk mot kvinnliga politiker och kvinnliga journalister. Han har sagt att man borde bygga en mur mot Mexiko och låta Mexiko betala den.

Ja, republikanen Donald Trump vill alltså stoppa personer från Mexiko att flytta till USA. Och han vill också stoppa alla muslimer från att resa in till USA.

Donald Trumps viktigaste motståndare inom det egna partiet är Ted Cruz.

Ovanligt med socialister i USA

I Demokratiska partiet står kampen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. Även Bernie Sanders uppfattas som en ovanlig politiker i USA:

– Bernie sanders känner väldigt starkt för ekonomisk rättvisa, för de arbetslösa och för dem som har lägre inkomster.
– Är Bernie Sanders ovanlig för att vara en amerikansk politiker?
– Han är naturligtvis mycket ovanlig! Han har kallat sig för demokratisk socialist och att någon som har en sådan beteckning når så långt i ett amerikanskt presidentval har aldrig hänt förut.

Många väljare vill ha något nytt

Det har ju varit ganska mycket intresse kring just Bernie Sanders och Donald Trump. De har väldigt olika åsikter, men ändå finns det likheter:

– Det kanske skulle vara det att de båda lockar människor som inte litar på etablerade politiker, väljare som vill gå bortanför de politiker som har haft makt länge, säger Mats Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista