Ung kvinna surfar på dator. Foto: Hasse Holmberg/TT
1 av 2
En ung kvinna surfar på internet. Foto: Hasse Holmberg/TT
Cafe, bageri, fika
2 av 2
Det är bra att träffas på till exempel ett cafe där det finns andra människor. Foto: Hanna Roth/Sveriges Radio.

Var försiktig när du träffar nya vänner på internet

"Var försiktig med foton på nätet", säger Kristina Axén Ohlin på Surfa Lugnt
1:26 min

Det finns flera grupper och sidor på internet där du kan hitta nya vänner. Nyligen har det bland annat startats nya grupper där personer med utvecklingsstörning kan hitta nya kompisar. Men det kan finnas risker med att leta kompisar på Internet. Organisationen Surfa Lugnt har tips på vad du kan tänka på.

Klicka på texten för att läsa mer

Det kan finnas risker med att träffa nya människor på Internet. Det finns vissa som låtsas vara någon annan än de är på riktigt. En del försöker att luras på Internet. De kanske vill lura till sig pengar eller lura någon att visa sig naken.

Går att skydda sig

Det finns flera bra tips från organisationen Surfa Lugnt. Kristina Axén Ohlin jobbar där. Hon säger bland annat att man ska tänka efter noga innan man lägger ut några bilder på internet:

- Jag brukar säga att man aldrig ska ta foton på sig själv eller lägga ut foton som man inte kan stå för om 10 år eller 20 år eller 30 år. Därför att foton som man lägger ut på nätet kan finnas kvar resten av livet även om man själv tror att man har tagit bort dem, så man ska alltid vara väldigt försiktig med att lägga ut bilder på sig själv, säger Kristina Axén Ohlin på Surfa Lugnt.

Träffas bland folk

Ibland får man kontakt med nån på internet som man tycker verkar trevlig. Kanske känner man att man vill träffas även i verkligheten. Då finns det flera viktiga saker att tänka på:
- När man ska träffas för första gången så tycker jag att man gärna ska stämma träff på en allmän plats, någon plats där det finns andra människor. Kanske ett café eller ett konditori eller någonstans där man har andra personer. Och man kanske också ska tala om för andra att klockan tolv den här dagen kommer jag att vara och träffa en person på den här platsen, så att det är någon som också kan ingripa om det faktiskt är så att nånting går fel, säger Kristina Axén Ohlin.

Internet ger möjligheter

Trots riskerna så tycker Kristina Axén Ohlin ändå att internet faktiskt är ett bra sätt att träffa nya kompisar:

- Jag tycker att nätet är fantastiskt. Därför att det ger ju en möjlighet att träffa människor, som kanske har samma intressen, över hela världen. Det var omöjligt innan nätet fanns. Så jag tycker absolut att nätet är väldigt positivt, säger Kristina Axén Ohlin på organisationen Surfa Lugnt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".