H&M:s logotyp. FOTO: BERTIL ERICSON/TT
En skylt utanför en av H&Ms klädbutiker. Foto: FOTO: BERTIL ERICSON/TT

Barn som flytt från kriget i Syrien sydde kläder åt H&M

0:59 min

Barn som har flytt från kriget i Syrien har jobbat med att sy kläder. Bland annat åt det svenska klädföretaget H&M. H&M säger idag att de är emot barnarbete och har slutat samarbeta med den fabrik där barnen jobbade.

Klicka på texten för att läsa mer

Barnarbete är förbjudet i Turkiet

Det är syriska flyktingar i landet Turkiet som har jobbat med att sy kläder på fyra olika fabriker där. Flyktingarna har arbetat utan tillstånd, ofta med väldigt lite pengar i lön. Även barn har alltså jobbat på en av fabrikerna, trots att det är förbjudet i Turkiet. Det här rapporterar en människorätts-organisation om idag. Det här hände förra året 2015 och kläderna som de syriska flyktingbarnen har sytt har sen sålts av stora klädföretag som till exempel svenska H&M.

Stoppade samarbetet

H&M säger idag att det stämmer att företag som de har samarbetat med har låtit flyktingbarn sy deras kläder. H&M säger också att så fort de upptäckte det slutade de att samarbeta med de företagen i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista