Han har en vit skjorta med mönster på sig. Hans mörka håret har börjat bli grått.
Det här är läkaren Paolo Macchiarini. Foto: AP/TT. Foto: Lorenzo Galassi

Karolinska sjukhuset granskar en misstänkt läkare

1:14 min

Läkaren Paolo Macchiarini jobbade förut på Karolinska sjukhuset som ligger i Solna utanför Stockholm. Cheferna där bestämde idag att de ska undersöka vad som hände när läkaren gjorde farliga operationer.

Klicka om du vill läsa mer

– Läkaren har opererat personer i halsen och satt in ett konstgjort luftrör. Tre av de operationerna gjordes på Karolinska sjukhuset.

Vad hände?

– Två av hans patienter här i Sverige har dött och den tredje fick allvarliga problem med att andas och vårdas nu på ett sjukhus i USA.

Varför tror cheferna att läkaren kan ha gjort något fel?

– Därför att det saknas bevis för att de här konstgjorda luftrören verkligen fungerar. Ibland kan en läkare få prova nya metoder som ännu inte är riktigt testade. Men i så fall behövs ett särskilt tillstånd och något sådant tillstånd hade inte läkaren.

Sjukhusets chefer ändrar sig

Tidigare har en chef på Karolinska sjukhuset sagt att läkaren inte har gjort något fel. Men nu ändrar sig sjukhuset chefer och säger att de ska undersöka vad som har hänt och vilka som kan ha gjort fel.

Vilka ska göra den undersökningen?

– Det är både experter från det egna sjukhuset och experter utifrån. Samtidigt gör också polisen en helt egen undersökning för att ta reda på om det här kan ha gått till på fel sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista