Linnea Grimstedt är konstnärlig ledare på Kulturens bildningsverksamhet. Foto: privat.
Linnea Grimstedt är ledare för teaterprojektet Funk i 4D. Foto: privat.

Ny teater ska vara till för alla

"Teatern är till för alla, oavsett funktionsnedsättning" säger Linnea Grimstedt
2:06 min

Det ska göras en ny teaterföreställning som kan vara för alla, oavsett om du har nån funktionsnedsättning eller inte. Teaterpjäsen ska vara klar nästa år. En del av skådespelarna har själva funktionsnedsättningar och de skapar nu både den här pjäsen och en metod för hur andra teatrar också kan jobba med teater för alla.

Klicka på texten för att läsa mer

Teaterprojektet kallas Funk i 4 D. Linnea Grimstedt är med och leder teaterprojektet:

- Vi ska skapa en föreställning som ska vara så tillgänglig som det bara går. Så att vem som helst ska kunna ta del av föreställningen. Alla ska känna att man får vara med i kulturen, berättar Linnea Grimstedt.

För att alla ska kunna förstå vad som händer i teaterpjäsen måste det gå att förstå vad som händer på scenen. Den som till exempel ser dåligt ska kunna förstå bara genom att lyssna
och ibland kanske publiken också kan känna någon av skådespelarna, eller känna något som de gör på scenen.

Personer med funktionsnedsättning är med

Teatern ska också göras av personer som själva har någon funktionsnedsättning. De ska skriva ett manus där de hittar på själva berättelsen. Även många av skådespelarna kommer att vara personer med funktionsnedsättning. Linnea Grimstedt berättar att de gärna vill ha kontakt med nya personer som vill vara med:

- Just nu söker vi deltagare som har adhd eller Asperger till exempel, eller någon fysisk funktionsnedsättning: som kanske sitter i rullstol eller går på kryckor. Vi hoppas att det är många som hör av sig till oss. Man ska ju gärna tycka om att skriva och tycka om teater. Då är det bara att höra av sig till oss direkt, säger Linnea Grimstedt.

Fler kan ha nytta av projektet

Den nya teaterföreställningen görs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet i staden Västerås, vid sjön Mälaren. Men när pjäsen är klar ska de också besöka andra platser i Sverige. Några av platserna är redan bestämda:

- Vi kommer att vara i Luleå, Östersund, Visby och Helsingborg och projektet utgår från Västerås, säger Linnea Grimstedt. Och hon tror att det här sättet att göra teater på ett tillgängligt sätt är något som fler kommer att ha nytta av:

- Ja, det hoppas vi verkligen. Det är själva tanken. Vi vill också att det ska bli en självklarhet att tänka tillgängligt, att alla kan delta, säger Linnea Grimstedt som är med och leder teaterprojektet Funk i 4D.

När pjäsen är färdigskriven ska de börja spela pjäsen på olika ställen i Sverige. Det blir en turné under nästa år, 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".