Han ser ung ut, men håret är alldeles vitt.
1 av 2
Den här bilden togs på Julian Assange år 2012 i London. Foto: AP/TT.
Julian Assange är lång och har vitt hår. Ricardo Pinto har mörkt hår och är betydligt kortare.
2 av 2
Till vänster står Julian Assange och till höger Ecuadors utrikesminisdter Ricardo Patino. De vinkar från ett fönster i Ecuadors ambassad i London. Foto: Scanpix.

FN tycker att Julian Assange har behandlats fel av Sverige

1:43 min

Den kända journalisten Julian Assange har behandlats på fel sätt av svenska myndigheter. Det säger nu en särskild grupp inom FN. Sen år 2010 har Julian Assange varit misstänkt för sexbrott i Sverige. Men istället för att undersökas för brotten har han hållit sig undan i flera år.

Klicka på texten för att läsa mer

Julian Assange blev misstänkt för sexbrott mot två kvinnor under ett besök i Sverige år 2010. Men Assange åkte från Sverige innan polis och åklagare hann fråga honom om vad som hade hänt. Sen dess har svenska myndigheter sökt efter honom och de har också bett andra länders poliser att ta fast honom.

Gömt sig på en ambassad

I flera år har Julian Assange hållit sig gömd i London i Storbritannien. Han är inne i ett hus där som tillhör landet Equadors regering. Det är en ambassad, så brittisk polis har inte kunnat ta fast honom. Men polisen håller hela tiden koll där för att kunna tas fast honom och skicka honom till Sverige.

Rädd för att åka till Sverige

Julian Assange var med och startade internetsidan Wikileaks. Wikileaks har avslöjat massor av hemligheter, bland annat känsliga saker om amerikansk militär. Assange har sagt att han är rädd att straffas av USA för det. Han tror att svenska myndigheter skulle kunna skicka honom till USA. Men andra menar att Assange kanske bara är rädd för att bli dömd för de misstänkta sexbrotten.

FN-grupp har undersökt Assanges fall

Enligt FN-gruppen har Julian Assange behandlats på ett orättvist sätt av svenska och brittiska myndigheter. FN säger att Assange har levt nästan som en fånge när han gömde sig på ambassaden i London och att det var fel av den svenska åklagaren att kräva att Assange skulle tas fast.
FN gruppen blir helt klara med sitt beslut imorgon. Julian Assange har sagt att han då tänker lämna ambassadkontoret och att han räknar med att den brittiska polisen då låter honom gå därifrån som en fri man. Än så länge vet vi inte vad svenska myndigheter säger om fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista