Alla artister i melodifestivalens första deltävling i Göteborg.
1 av 3
Artisterna i melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Foto: Janne Danielsson
Bidraget "Himmel för två" har deltagit i de moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest 2014.
2 av 3
Sångerskan Anna Book får inte vara med i Melodifestivalen, eftersom hennes låt hade varit med i en annan tävling. Foto: Foto: Jonas Ekströmer / TT
För David Hellberg är mellon en av årets högtidsstunder. Foto: Natasha Azarmi/SR.
3 av 3
För David Hellberg är Melodifestivalen väldigt viktig. Foto: Foto: Natasha Azarmi/SR.

Nu börjar Melodifestivalen

1:33 min

Imorgon börjar Melodifestivalen där olika låtar tävlar mot varann. Årets första deltävling hålls i Göteborg. Men det har varit problem med den tävlingen. En av låtarna fick inte vara med längre, för den hade tävlat utomlands på ett annat språk.

Klicka på texten för att läsa mer

Sångerskan Anna Books låt "Himmel för två" får inte längre tävla i melodifestivalen. För låten är nästan samma låt som redan har tävlat i landet Moldavien år 2014. Den är skriven av samma personer, fast då var texten på engelska. Så får man inte göra. För låtarna som är med och tävlar får inte ha gjorts tidigare.

Reglerna ska göras om

Melodifestivalens chef Christer Björkman säger nu att de måste bli tydligare med de reglerna till nästa års tävlingar, så att de som skriver musik till tävlingen bara skickar in nya låtar som aldrig har varit med förut.

Men sex andra låtar är i alla fall klara för den första deltävlingen imorgon. Det ska bli kul att höra dem, det tycker 21-årige David Hellberg som älskar Melodifestivalen. David säger att en riktigt bra melodifestival-låt är någon som är svår att sluta tänka på:

- Den måste ha någonting som sätter sig på hjärnan, något som verkligen inte glöms av på en sekund. Och så är det viktigt att personen eller gruppen som uppträder visar väldigt mycket känsla i tv-rutan, att det syns att de verkligen älskar det de gör och är passionerade och ger sitt allt, säger David Hellberg.

Sänds i både tv och radio

Årets första deltävling i Melodifestivalen sänds i Sveriges Television imorgon lördag. Tävlingen sänds också i Sveriges Radios P4 kl 20:00 imorgon kväll.
De andra tävlingarna i årets melodifestival kommer att hållas i städerna Malmö, Norrköping, Gävle och Halmstad. Själva finalen hålls sedan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista