En tjej sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
1 av 2
Jessika Håkansson hoppas att kommunen ändras sig om habiliteringsersättningen. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En kvinna tittar in i kameran.
2 av 2
Lena Landin, från FUB i Klippan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
Klartexts serie #jobbagratis

Funktionsnedsatta i Klippan får jobba gratis

3:03 min

I Klippans kommun i Skåne ska personer med funktionsnedsättning få jobba gratis i framtiden. Det har politikerna där nu bestämt.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som nu förlorar sina pengar är Jessika Håkansson:

- Det här känns inte roligt. Det är väldigt många som är ledsna och besvikna. Om de tycker det är roligt att jobba gratis så får de göra det. Men det är inte roligt att jobba gratis, säger Jessika Håkansson.

Får jobba utan betalning

Jessika och andra med funktionsnedsättning som har svårt att få vanliga jobb kan istället jobba i kommunens dagliga verksamhet. För det brukar de få 820 kronor i månaden i habiliteringsersättning. Men de pengarna vill alltså politikerna i Klippans kommun nu ta bort. Så i framtiden får Jessica och de andra jobba utan att få något betalt för det.

Det här beror på att socialförvaltningen i Klippans kommun gjorde av med för mycket pengar förra året och nu behöver spara. Och eftersom just habiliteringsersättning är något som kommunen inte måste ge enligt lagen så är det en av de saker de nu kan spara in på. Genom att låta bli att ge Jessika och andra funktionsnedsatta pengar i ersättning vill kommunen spara in 600 000 kronor per år.

FUB är kritiska

På kommunen säger de att de bara tar bort pengarna tillfälligt tills de har fått ordning på ekonomin igen, men det tror inte Jessika Håkansson på:

- Det kommer att vara för alltid. Jag vet att den inte kommer att komma tillbaka, för det är ingen lag som säger att vi i kommunen är berättigade till habiliteringsersättning, Jessika Håkansson.

Det här är något som också organisationen FUB har reagerat på. FUB arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. Så här säger Lena Landin på FUB i Klippan om att kommunen nu tar bort habiliteringsersättningen:

- Jag tycker det är pinsamt att man kan göra så här mot våra medlemmar och alla de andra som jobbar på daglig verksamhet, säger Lena Landin, på FUB i klippan.

Politiker tycker inte att ersättningen är viktig

Gunilla Svensson är en av de ansvariga politikerna i socialnämnden i Klippans kommun. Hon säger att de nog ska ge tillbaka habiliteringsersättningen när de har mer pengar igen. Men samtidigt säger hon att hon egentligen inte tycker att habiliteringsersättningen är särskilt viktig:

- Egentligen tycker jag inte att den är viktig, om jag ser till varför man har den. Det är något som man ska ha för att man har svårt att platsa på den vanliga arbetsmarknaden, säger Gunilla Svensson.

- Men du har ju tidigare sagt att du tycker att den här ersättningen är viktig, säger Sveriges Radios reporter.

- Jag vet inte om jag hade tänkt efter när jag diskuterade det då. Jag hade inte satt mig in i det så mycket som jag har gjort nu, säger Gunilla Svensson.

Pengarna betyder mycket

Men för många av de funktionsnedsatta som nu förlorar sin ersättning, eller lön som Jessika Håkansson säger, så känns det hemskt:

- Man känner sig mindre värd. Ge oss våra pengar, det kommer att få oss att känna oss lika mycket värda som en frisk människa, säger Jessika Håkansson i Klippan som förlorar sin habiliteringsersättning för att kommunen ska spara pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista