Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016
1 av 2
Cecilia Bartoli och Max Martin vinner polarpriset 2016 Foto: TT
Max Martin
2 av 2
Max Martin. Foto: Chris Pizzello/TT.

Max Martin och Cecilia Bartoli får årets Polarpris

1:24 min

Idag blev det klart vilka som får det svenska musikpriset Polarpriset som kan ges till artister och musikarbetare från hela världen. Det blir den italienska operasångerskan Cecilia Bartoli och den svenska låtskrivaren Max Martin som får Polarpriset.

Klicka på texten för att läsa mer

Den svenska låtskrivaren Max Martin skriver låtar som olika artister sen sjunger in.

Han har bland annat gjort låten "Baby One more Time", som den amerikanska sångerskan Britney Spears sjöng år 1998. Den låten blev väldigt populär. Den spelades över hela världen och gjorde Britney Spears världsberömd.

Betytt mycket för popmusiken

Max Martin har bland annat gjort låtar åt kända sångerskor som Adele och Robyn och hans sånger blir ofta nummer ett på musiklistorna i världen. De som bestämmer över vilka som ska få Polarpriset säger idag att Max Martin har betytt väldigt mycket för popmusiken i hela världen och därför får han priset.

Bortglömd musik

Den andra som får ta emot årets Polarpris är den italienska sångerskan Cecilia Bartoli. Hon är bland annat känd för att hon är så bra på att sjunga opera i både väldigt låga och höga toner. Hon får priset för att hon tagit fram operamusik som varit okänd. Det är opera från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet som annars har varit bortglömd.

I sommar får Cecilia Bartoli komma till Stockholm för att ta emot Polarpriset.  Cecilia Bartoli och Max Martin får ta emot priset av Sveriges kung på en stor fest. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista