De vispar en smet tillsammans.
Malin Johansson gör pannkakor med sin assistent Emma Säll. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Personlig assistans får inte kosta mer pengar än idag

Malin Johansson är orolig för att få mindre hjälp i framtiden
2:01 min

Den som har en funktionsnedsättning kan ibland få hjälp av en personlig assistent. Det kostar allt mer pengar. Regeringen kräver därför nu i ett brev att kostnadsökningen stoppas.

Klicka om du vill läsa mer

– Det känns inget bra alls. Jag får ont i min mage och undrar hur ska det här gå? Jag kommer inte att kunna leva mitt liv som jag gör idag, säger Malin Johansson.

Hon har sjukdomen MS som gör att hon har svårt att röra delar av kroppen. Därför sitter hon i rullstol och hon får också hjälp av personliga assistenter.

Idag är det assistenten Emma Säll som hjälper henne att gå på toa, duscha och laga mat:
– Kolla om det är någon mjölk hemma så kan vi göra pannkakor, säger Malin.
– Ja, jag kollar. Och så ägg, säger Emma.

Regeringen vill spara pengar

Det är kommunerna och myndigheten Försäkringskassan som betalar för de personliga assistenterna.

Varje år skriver regeringen ett brev till Försäkringskassan och berättar hur myndigheten ska sköta sitt jobb. För första gången kräver regeringen nu i sitt brev att Försäkringskassan ska försöka stoppa kostnadsökningen för personlig assistans.

Regeringen är alltså orolig för att personlig assistans kostar mer och mer pengar. Det beror bland annat på att personer med funktionsnedsättning i genomsnitt har fått mer tid tillsammans med sina personliga assistenter.

I höstas sa regeringen att en utredning ska ta reda på mer om hur den personliga assistansen fungerar.

Men redan innan utredningen är klar har regeringen alltså bestämt sig för att minska kostnadsökningen. Det visar deras brev till Försäkringskassan.

Kan Malin fortsätta rida?

Malin Johansson är orolig för att hon i framtiden kanske bara får hjälp med det allra viktigaste. Och att hon måste sluta med sina fritidsintressen, som till exempel hästar.

– Jag skulle få sitta hemma inne i mitt kök. Eller så kan jag inte rida. Det skulle inte kännas bra alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".