Svenska pengar, en stapel med mynt ovanpå en svensk 100-kronorssedel. Foto Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Svenska pengar, en stapel med mynt ovanpå en svensk 100-kronorssedel. Foto: Foto Fredrik Sandberg/TT.
Riksbankschef Stefan Ingves presenterar Riksbankens räntebeslut
2 av 2
Riksbankens chef Stefan Ingves berättar om beslutet att sänka räntan

Riksbanken sänkte räntan för att få fart på ekonomin

1:43 min

När Riksbanken sänker räntan så blir det billigare att låna pengar från dem. Men det är inte säkert att lånen verkligen blir billigare för alla.

Klicka på texten för att läsa mer

Riksbanken är den bank som staten har och de lånar ut pengar till andra banker. Så lånen till bankerna blir billigare. Men vad händer då med de vanliga bankkunderna? Många lånar ju för att köpa hus eller lägenhet. Men bara för att bankerna får låna billigare är det inte säkert att också de vanliga bank-kunderna får billigare lån nu. Det är osäkert om de verkligen kommer att sänka räntan för de vanliga kunderna.

Vill ha mer fart på ekonomin

Riksbanken sänker räntan för att de hoppas att familjer och företag ska få råd att köpa mer saker än tidigare. För då blir det mer fart på ekonomin i Sverige. Riksbanken vill att det ska bli mer inflation i Sverige. Inflation innebär att pengarna blir mindre värda och att priserna stiger.

Varför vill Riksbanken ha inflation?

Många ekonomiska experter tror att ekonomin fungerar bättre om det är lagom mycket inflation så att priserna stiger lite. De menar att om vi har för lite inflation så står priserna stilla och då är det många som väntar med att köpa saker, eftersom de hoppas att priserna ska sänkas längre fram. Men Riksbanken vill att vi ska börja köpa nu direkt, så att det blir mer fart på ekonomin. Därför försöker riksbanken sänka kostnaderna för att ta banklån. För om familjer och företag får mer pengar att köpa för så kanske även priserna stiger. Och det tror alltså Riksbanken vore bra för ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista