Foto: Brendan Smialowski/AP, Khalil Hamra/AP
1 av 2
I mitten ser du en kvinna som skadades i kriget. De andra bilderna är från fredsmötet. Foto: Brendan Smialowski/AP, Khalil Hamra/AP
De har slips och kostym. Bakom dem hänger flaggor.
2 av 2
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry var med på fredsmötet om Syrien. Foto: AP/TT. Foto: Matthias Schrader

Politiker kom överens om vapenvila i Syrien

2:59 min

Politiska ledare från flera länder har haft ett möte om kriget i Syrien i Mellanöstern. Då bestämde de att det ska bli en paus i striderna.

Klicka om du vill läsa mer

– Politikerna bestämde att striderna måste stoppas inom en vecka. När det sedan blir vapenvila tänker de försöka köra in mat och mediciner till folket i Syrien, berättar reporter Mattias Klefbeck.

Varför är det här med mat så viktigt?

– För att det finns vissa städer inne i Syrien som är helt omringade. Runt omkring dem finns soldater som försöker stoppa all trafik in och ut ur städerna. Därför saknas det både mat och mediciner, så många i Syrien är sjuka, hungriga och svälter.

Om det blir vapenvila kanske utländska hjälparbetare kan köra in dit med mat och mediciner.

Kommer de som krigar att följa överenskommelsen?

– Det vet vi inte än.

Fredsmötet om Syrien var i Tyskland. Vilka var det som var med på fredsmötet?

– Det var politiker från flera olika länder. De mäktigaste politikerna var utrikesministrarna från USA, Ryssland och Storbritannien.

Var några politiker från Syrien med?

– Det finns ju flera grupper i Syrien som har gjort uppror mot landets president Bashar al-Assad. Ledare från några av upprorsgrupperna var med på mötet.

Men ingen från al-Assads regering?

– Nej, ingen från hans regering. Men Bashar al-Assad har samarbetat med Ryssland och den ryska utrikesministern Sergej Lavrov var ju med på mötet. Så på det sättet hade al-Assad en vän med på mötet.

Vilka är det som krigar i Syrien?

– Det är många olika grupper. President al-Assad har förstås en armé och sedan finns det många olika upprorsgrupper. Några slåss för demokrati och så har det kurdiska folket bildat en egen armé.

Det finns också flera grupper som ser kriget som en religiös kamp, som till exempel terroristgrupperna IS och al-Nusra-fronten.

Många tvivlar på vapenvilan

På fredsmötet i Tyskland blev det alltså bestämt inatt att det ska bli en paus i striderna i Syrien. Vi frågade några av våra lyssnare på Facebook om de tror att det verkligen blir vapenvila. Då svarade Bassam Aljameel så här:

– Hoppas det! Men jag tror inte att det kommer att hända.

Muhamed Freeman skrev så här:

– Många av de som krigar är inte från Syrien utan från Iran, Libanon, Ryssland, USA, Frankrike och olika arabländer. Så varför skulle de bry sig om de människor som inte har mat eller medicin?

Aurelia Juhmani skrev på Facebook att Syriens president vill fortsätta kriga för att behålla makten:

– Diktaturen kan inte fungera i fred så därför är vapenvilan i Syrien omöjlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista