Helena Vilcans har långt mörkt hår och ler
1 av 2
Helena Vilcans på företaget HiQ har varit med och utvecklat "Tidning för alla" som kan göra det lättare att läsa tidningar på internet.
bilden visar en dataskärm med sidan Tidning för alla
2 av 2
En dataskärm med sidan Tidning för alla.

En ny sida gör det lättare att läsa tidningar på internet

"Man ska få nyheterna snabbare", säger Helena Vilcans
1:30 min

Många med funktionsnedsättningar kan ha problem med att läsa nyheter på internet. Därför finns nu en särskild internetsida som heter "Tidning för alla." Det är en sida som kan göra tidningar på nätet lättare att läsa.

Klicka på texten för att läsa mer

Helena Vilcans har varit med och utvecklat sidan. Hon berättar varför de ville göra den:

– Vi vill göra det lättare för människor att ta del av nyheterna när de händer. Att man direkt kan gå in på en tidning och se en artikel som precis har lagts upp på deras hemsida till exempel, om det är nåt stort som händer i världen.

Taltidningen kommer för sent

En del som har svårt att läsa kan få en taltidning. Då kan man lyssna på en inspelning där en röst läser upp texten i tidningen.

Men problemet är att taltidningen ofta kommer senare, när vanliga tidningar redan har berättat om nyheten.

Därför har nu en myndighet och ett företag tillsammans gjort den nya hjälpen "Tidning för alla". Det är en särskild hemsida på internet som ska göra det lättare att läsa nyheter från vissa tidningar snabbare.

Helena Vilcans berättar hur det fungerar:

– Ja, det fungerar så att vi visar tidningarnas artiklar på ett lättläst sätt. Vi tar bort alla störande moment som kan finnas på hemsidan, bilder och rörliga filmer och annat.

Vilka kan använda Tidning för alla?

- Till exempel personer med kognitiva svårigheter. Det kan vara asperger, dyslexi och de som har svårt att se när det är mycket olika texter och bilder och så där. I och med att det här bara är texterna så kan man koncentrera sig på just artiklarna i tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".