En man med kort brunt hår och glasögon
Lars Calmfors ordförande i Arbetsmarknadsrådet Foto: Jonas Ekströmer, TT

Ekonomer vill ha jobb med låga löner

2:08 min

Tidigare har de borgerliga politikerna i alliansen föreslagit att det ska finnas särskilda jobb med låga löner. Och idag säger även ekonomer att låglönejobb vore bra.

Klicka här om du vill läsa mer

Det är en grupp experter som vill ha låglönejobb. Experter i något som heter arbetsmarknadsekonomiska rådet där ekonom Lars Calmfors är chef.

Gruppen har funnits sedan förra året och betalas av arbetsgivarna i Svenskt näringsliv. Och de tycker att låglönejobb vore bra, för de som har svårt att få ett arbete.

–  Det skulle inte bara vara avsett för invandrare utan skulle också kunna gälla ungdomar, säger Lars Calmfors.

Det nya förslaget om nya låglönejobb

Experterna vill ha en ny typ av jobb med lägre löner. De tycker inte att det politikerna gör idag, räcker för att få ner arbetslösheten.

Ekonomerna föreslår att facket och arbetsgivarna ska komma överens om nya ingångsjobb. En person ska kunna ha ett sådant här jobb i högst 3 år. Och arbetsgivarna ska slippa betala pengar i skatt för arbetsgivareavgifter.

Vad tycker gruppen att lönen för sådana här jobb borde ligga på?

De säger inget bestämt men kanske någonstans kring 15 000 kronor.

Tycker alla att det här är bra?

Nej, Ola Pettersson är ekonom på fackförbundet LO. Han tycker att det skulle vara dåligt med ännu lägre löner för vissa jobb.

 – Vår bedömning är att det skulle sprida sig till andra delar av arbetsmarknaden och det finns en risk att det skulle sänka lönerna för väldigt många, säger Ola Pettersson på LO. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista