Hunden är vit. Ett barn håller upp siffran sex.
1 av 2
Hunden Dis hämtar kuddar med siffror till barnen Jordan Ojanne och Elin Nyström. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio
Hunden äter ett ben. De andra tittar på.
2 av 2
Från vänster ser du Elin Nyström, läraren Denice Sverla, Olivia Rådegård, Jordan Ojanne och Richard Krüger. Längst fram är hunden Dis. Foto: Mattias Klefbeck på Sveriges Radio.

Dis jobbar som terapi-hund i skolan

Så här låter det när hunden hjälper barnen med matematiken
2:57 min

En terapihund ska göra att barnen lättare lär sig att läsa och skriva. Dis jobbar på en särskola som ligger på Ekerö, strax utanför Stockholm.

Klicka om du vill läsa mer

Så här låter det när hunden hjälper barnen med matematiken:

– Då säger du: "Gå och hämta!", säger läraren.
– Gå och hämta! säger Jordan Ojanne.

Barnen säger åt hunden Dis att hämta små kuddar på golvet. På varje kudde står det en siffra. Barnen ska sedan skriva upp siffrorna på den vita tavlan och räkna ut hur mycket det blir om man tar siffrorna och plussar ihop dem:

– Då skriver vi åtta plus två.
– Det blir tio, säger Richard.
– Vad snabb du var nu!

Där hörde du eleven Richard Krüger. En annan av eleverna är Olivia Rådegård och hon tycker att det är lättare att räkna tillsammans med en hund:

– Det är roligt att göra matte.
– Har du lärt dig mer än tidigare?
– Ja.

En utbildad hund

Dis är en terapihund som har fått gå en särskild utbildning för att kunna hjälpa till i skolan.

På fritiden bor hunden hemma hos läraren Denice Sverla. Både hon och hennes hund jobbar på en särskola, där barnen behöver extra hjälp i undervisningen.

Läser för hunden

Förutom matematiken kan hunden också vara med när barnen ska läsa högt ur någon bok:
– Djur dömer inte oss när vi läser. Man har ingen som rättar en. Man har bara den här stunden med hunden. Den ligger och lyssnar och kanske somnar eller lägger sin haka i knät under tiden, vilket gör det mycket mysigare. Så jag har elever som inte har läst en enda bo k, men nu när de har börjat läsa för Dis så läser de varje dag då hon är här.

Och en av eleverna som brukar läsa för hunden är Jordan Ojanne:
– Jag tycker om att läsa för Dis.

Denice Sverla säger att många av hennes elever tycker att skolan är jobbig och svår, men då blir det roligare med en hund:

– Hon höjer motivationen hos barnen framför allt. Det blir ett helt annat arbetsklimat. Vi har elever som inte håller sams när hunden inte är här. Men nä'r hunden är här så har vi ett engagemang och en motivation.

Myser med hunden

Eleven Elin Nyström håller med om att skolan blir roligare med en hund:
– Det är kul när hon är här.
– Vad är det roligaste ni gör med hunden?
– Mysa.

Ja, allting handlar inte om studier. Ibland får hunden Dis lägga sitt huvud i barnens knä så att de kan klappa henne.

Läraren Denice Sverla säger att hunden är bra på att lugna ner de elever som känner sig oroliga. Vissa av eleverna på särskolan har också svårt att umgås tillsammans med andra barn. Men det blir mindre bråk när hunden är med:

– Jag tror att barnen är så himla måna om att hunden ska tycka att det är kul och bra. Därför är det så mycket fokus på hunden istället för varandra.
Tycker hunden att det är kul?
– Hon älskar att gå till jobbet och vara med barnen! Det är det roligaste hon vet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".