En man i blå keps med glasögon
Mats Jansson en av de som jobbar i Autism -och Aspbergerförbundet Foto: privat
Klartexts serie #autismjobb

Människor med autism får lättare jobb i USA

1:58 min

I USA har det blivit vanligare att företag anställer personer som har autism. Den som har autism kan ha svårt att förstå hur andra människor tänker och känner. Men samtidigt kan de också vara extra bra på vissa saker, som till exempel att förstå siffror och detaljer.

Klicka här om du vill läsa mer!

Flera företag i USA anställer personer med autism som dataexperter.

En av de som jobbar på Autism- och Aspergerförbundet är Mats Jansson och han har flera förklaringar till varför det är så.

– Jag tror att det här beror på att människor med autism ofta är noggranna, tycker om detaljer och ganska lätt upptäcker fel. Det här är sådant som är väldigt bra när man arbetar med datorer och it. Och många har lättare att förstå datorer än människor och därför har de tillbringat mycket tid vid datorer och blivit bra på det.

Autism som något positivt

Framförallt får dessa personer jobb av dataföretag som Microsoft eller av telefonbolaget Vodaphone. Och de får jobb för att de är bra på datorer och IT och för att arbetsgivare i USA inte ser deras autism som något dåligt utan något positivt.

Men här i Sverige är det inte lika vanligt att personer med autism får jobb, säger Mats Jansson:

– I Sverige har man inte kommit lika långt. Vi har inte stora företag som har sagt att de vill anställa personer med autism på samma sätt som i USA. Men det finns många mindre företag, som har anställt personer med autism för att jobba med IT och data och också har sett att det är väldigt bra.

Vad tror du måste till för att det ska bli en större förändring i Sverige?

– Jag tror att vi, som i USA, måste prata mer om vad som kan vara bra med autism och vad man kan tillföra på en arbetsplats, både när det gäller datorer men oxå andra områden, säger Mats Jansson.

Istället för att prata om det som är dåligt?

– Ja för vi pratar mycket om det som är svårt när man har nån form av autism och vilket stöd och vilka anpassningar som kan behövas. Men det är också viktigt att vi pratar mer om vad som är bra och vad som kan vara styrkor när man har autism, säger Mats Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista