En hylla med matvaror i en butik
1 av 2
En butik med mat utanför Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT
Handlar över internet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Undersökning ska göra det lättare att handla i butiker

2:07 min

Att handla i butiker kan vara svårt för personer med funktionsnedsättningar som påverkar hjärnan . Nu ska organisationen Sveriges konsumenter ta reda på vad som behöver bli bättre i butikerna.

Elin Sandström på Sveriges konsumenter leder projektet.

– Vi vill att handeln ska bli bättre på att utgå från fler perspektiv i sina butiksmiljöer. Därför vill vi skapa en testpanel bestående av personer som lever med kognitiva funktionsnedsättningar som kan hjälpa till att peka på när det kan upplevas eller vara svårt att vara konsument, säger Elin Sandström.

Vilka kognitiva funktionsnedsättningar rör det sig om?

– Det kan handla om utvecklingsstörning eller att man har ADHD, eller kanske att man har problem efter långvarig stress. Alltså tillstånd som gör att man kan ha svårt att hantera stressiga miljöer, att man har svårt att fatta ett beslut då.

Elin Sandström säger att de vill att det ska bli enklare för personer med kognitiva funktionsnedsättningar att handla i butiker och på internet. För det kan vara svårt att till exempel jämföra olika varor med varandra på ett enkelt sätt.

– Det blir väldigt krångligt. Vi vet också att en del konsumenter känner sig lurade i olika köpsituationer och en del personer tycker att det är väldigt svårt att hitta i livsmedelsbutiker, säger Elin Sandström.

Kan vara svårt att hitta i butiker

Hon säger också att många tycker att mataffärer kan vara stressiga med till exempel röriga hyllor och störande bakgrundsljud.

– Och många tycker det kan vara väldigt svårt när butikerna flyttar runt på varorna. Så när man väl har lärt sig var man hittar sina produkter som man brukar köpa, så har kanske butiken flyttat om så det tar mycket längre tid att faktiskt göra den vardagliga rundan. Helt enkelt olika situationer som skapar otrygghet och som medför mycket extra jobb för en som konsument.

Hoppas att butikerna ska göra det lättare

Elin Sandström hoppas att butiker i framtiden ska tänka mer på att göra det enklare för personer med kognitiva funktionsstörningar att handla. Hon hoppas att den här undersökningen ska visa för butiker vad som är dåligt och hur de kan bli bättre. Nu behöver de alltså fler testare till undersökningen.

– Just nu söker vi testare som vill vara med och göra såna här butiksinspektioner tillsammans med oss. Det handlar både om butiksinspektioner i fysisk miljö, så att man är ute i butiker på stan. Men också om tester i e-handelsbutik, så att man sitter bakom sin dator och testar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista