Han har glasögon, vit skjorta och röd slips.
1 av 2
Försvarsminister Peter Hultqvist är med i det socialdemokratiska partiet. Foto: Henrik Montgomery/TT
Bakom henne står en jordglob.
2 av 2
Margot Wallström är regeringens utrikesminister och hennes jobb är att ha kontakt med andra länder. Hon tillhör det socialdemokratiska partiet. Foto: Janerik Henriksson på TT.

Peter Hultqvists lägenhet var laglig

1:32 min

Regeringens försvarsminister Peter Hultqvist fick hjälp att skaffa lägenhet i Stockholm. Idag säger en åklagare att Hultqvist inte har gjort något olagligt. Trots det får Hultqvist kritik.

Klicka om du vill läsa mer

Den lägenhet som Peter Hultqvist får hyra ligger på Östermalm i Stockholm. Den tillhör Militärhögskolans bostadsstiftelse.

Enligt stiftelsens egna regler ska de hyra ut lägenheter till studenter och lärare på olika militära skolor. Men det står ingenstans att stiftelsen får hyra ut till politiker. Trots det hyr stiftelsen alltså ut en lägenhet till regeringens försvarsminister Peter Hultqvist.

Inget brott

En åklagare sa idag att det är lagligt att göra så här. För åklagaren menar att det som hände inte kan påverka politiken på något sätt.

Även en annan politiker i regeringen har fått hjälp att skaffa lägenhet.
Det är regeringens utrikesminister Margot Wallström som fick hyra en bostad av fackförbundet Kommunal.

Politikerna får kritik

Politikerna får nu kritik från Helena Sundén som är chef på Institutet mot mutor. Hon säger att politiker måste tänka sig för noga när någon vill hjälpa dem att skaffa lägenhet:

– Frågan man kan ställa sig är ju: är det här något som skulle kunna riktas mot vem som helst?

Helena Sundén menar att den som fixar en lägenhet åt en politiker kanske sedan vill påverka vilka beslut som den politikern ska fatta. Hon tycker att det är viktigt att politiker är självständiga och inte behöver känna sig tacksamma mot någon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista