De kramar om varandra. Jessica slår händerna för ansiktet.
1 av 2
Så här glada blev Jessika Håkansson och hennes arbetskamrater när politikerna ändrade sig. Foto: Sveriges Television. Foto: Sveriges Television
En tjej sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
2 av 2
Jessika Håkansson har protesterat för att behålla habiliteringsersättningen. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio.
Klartexts serie #jobbagratis

Funktionsnedsatta ska få betalt av Klippans kommun

2:02 min

Politikerna i Klippans kommun i Skåne tänkte ta bort habiliteringsersättningen. Då skulle personer med funktionsnedsättning få jobba utan att få något betalt. Men nu ändrar sig politikerna.

Klicka om du vill läsa mer

– Det är en otrolig lättnad och glädje för alla mina kollegor och mig att politikerna i Klippans kommun har tagit sitt förnuft till fånga och lyssnade på vad vi har sagt, säger Jessika Håkansson.

Hon jobbar på en daglig verksamhet. Det är lite enklare jobb som man kan få göra om man har en funktionsnedsättning.

De flesta kommuner i Sverige betalar ut pengar till dem som jobbar på daglig verksamhet. Och det bidraget kallas habiliteringsersättning. I Klippans kommun är det ungefär 800 kronor i månaden för den som arbetar heltid.

Kommunen skulle spara

Politikerna där sa tidigare att de ville ta bort habiliteringsersättningen så att Klippans kommun kunde spara pengar.

Då protesterade Jessica Håkansson och flera andra. Den här veckan har alltså politikerna ändrat sig och säger att habiliteringsersättning ska få finnas kvar.

Jessika Håkansson säger att det viktigaste med pengarna är stoltheten. När kommunen betalar ut habiliteringserrsättning så visar det att jobbet på daglig verksamhet är någonting viktigt och värdefullt:

– Vi får känna oss lika mycket värda som andra som är friska och gör ett jobb. Även om vi är handikappade får vi ett likadant värde som alla andra.

Jessika vill ändra lagen

Jessika Håkansson vill fortsätta kämpa för dem som jobbar på daglig verksamhet. 

Som det är idag är det frivilligt för kommunerna om de vill betala ut habiliteringsersättning eller inte. Men Jessika Håkansson vill att politikerna i riksdagen ska ändra lagen så att alla i hela landet som jobbar inom daglig verksamhet ska få betalt:

– Min dröm är att det ska upp i riksdagen och bli lagstiftat i Sveriges rikes lag att alla kommuner i Sverige ska ha habiliteringsersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista