Den terroråtalade flickan på väg in till rättegången i Wien.
1 av 2
Den 17-åriga flickan på väg in till rättegången i Österrike. Foto: Ronald Zak/TT
Karta märker ut länder där IS expanderar. Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.
2 av 2
Den 17-åriga flickan ville gå med i IS, säger domstolen. Kartan visar länder där IS blir allt större. Foto: Grafik: Susanne Lindeborg/Sveriges Radio.

En 17-årig flicka från Linköping ville gå med i IS

1:33 min

Den svenska tjejen dömdes idag till fängelsestraff i landet Österrike. Flickan döms för att ha planerat att gå med i terroristgruppen IS i Syrien.

Klicka på texten för att läsa mer

Den svenska flickan är 17 år gammal och kommer från den svenska staden Linköping. Men i december försvann hon och hennes föräldrar ringde polisen. Hon hittades och togs fast av polisen i Österrike den 6 december. Då var hon på väg till Syrien i Mellanöstern, säger den österrikiska domstolen.

Var på väg till IS

Domstolen menar att flickan var på väg till terrorgruppen IS i Syrien, för att gå med där. Fast själv säger hon att hon bara hade rest iväg för att träffa kompisar i Österrike.

Men domstolen tror inte på det. Det viktigaste beviset mot flickan var hennes egen mobiltelefon. I telefonen har polisen hittat bilder som visar hur IS avrättar människor och alltså dödar dem på ett brutalt sätt. I telefonen fanns också kontakter till personer som flickan har chattat med om IS terror.

Var glad över terrorn i Paris

Bland annat skrev den 17-åriga svenska flickan i sina chattar med andra att hon var glad över attackerna i Paris, där terrorister mördade människor förra året. Precis när polisen i Österrike tog fast flickan sa hon också : "Jag har ingen bomb", som om hon själv var en terrorist.

Domstolen menar att flera olika såna här saker tillsammans bevisar att flickan ville gå med i en terrorgrupp och det är olagligt i Österrike.

Slipper ändå fängelse

Den 17-åriga svenskan dömdes idag till ett års fängelse av domstolen i Österrike. Men det är en så kallad villkorlig dom, som innebär att hon slipper fängelse om hon sköter sig och inte gör nåt annat brottsligt den närmaste tiden. Därför släpps hon nu fri och kan åka hem till Sverige igen. Socialtjänsten i Linköpings kommun kommer nu att ta ansvar för flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista