Jacob Mühlrad är klädd i blå kavaj och vit skjorta. Runt halsen har han en blå näsduk. Håret är stort och lockigt. Han håller i ett papper med noter.
1 av 2
Jacob Mühlrad läser noter som han själv har skrivit. Foto: Karl Gabor. Foto: Karl Gabor
En not ser ut som ett streck med en pinne på.
2 av 2
Så kan noter se ut. Foto: TT. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Musikern Jacob Mühlrad har svårt att läsa noter

2:46 min

Jacob Mühlrad har dyslexi som gör det svårt att läsa både bokstäver och noter. Trots det har han nu skrivit ny musik som ska spelas i Sveriges Radio P2 imorgon, torsdag.

Klicka om du vill läsa mer

– Det som är svårt är att noterna hoppar runt. Jag har svårt att se skillnaden mellan olika rader helt enkelt.
– Vad har varit svårast, att läsa bokstäver eller noter?
– Alla gånger läsa noter!

– Hur mycket jobb fick du lägga ner för att lära dig noter?
– Jag jobbade från att jag vaknade till att jag gick och lade mig, i alla fall på vardagarna. Så det blev runt 12 timmar om dagen, skulle jag säga.
– Det är ju väldigt väldigt mycket!
– Ja, men så tycker jag att det är väldigt kul också. Om man älskar det man gör och har roligt, det är då det blir möjligt.

Noterna behövs

Jacob Mühlrad är kompositör och hittar på hur musiken ska låta. Ofta skriver han musik som ska spelas av flera musiker samtidigt och musiken är så komplicerad att det hade varit svårt att förklara den utan att använda noter på ett papper:

– Det som är så fint med noter är att man kan vara väldigt detaljrik när man instruerar hur någonting ska spelas, till exempel om man ska använda tippen på stråken eller träsidan på stråken för att skapa ljud på fiolen.

Dyslexi kan vara bra

Jacob Mühlrad tycker också att det finns bra saker med att han lärde sig noter ganska sent. Den som lär sig noter tidigt kan bli styrd att uppfatta musik på ett visst sätt. Men den som har dyslexi kanske kan tänka friare eller annorlunda när man gör musik:

– Och den friheten, hur värdefull den är, är svårt att säga, men jag tror att den är värdefull.

Religiös musik

Här hör du en bit ur det senaste musikstycket som Jacob Mühlrad har skrivit. Musiken heter "Silent Prayer", alltså "Tyst bön" på engelska.

Och Jacob Mühlrad säger att han har hämtat många av sina musikaliska idéer från just religionen. Hans familj är judisk och Jacob Mühlrad vill att hans musik ska påminna om det som hörs i en judisk gudstjänst:

– Man hör ett predikande, som i Silent Prayer hör man hur fagotten predikar.
– För dem som inte har gått på en judisk gudstjänst, eller kanske inte ens en kristen gudstjänst, tror du att man ändå känner igen någonting av det här?
– De brukar i alla fall säga att de uppfattar musiken som meditativ, att man hamnar i ett mysigt tillstånd, ett lugnt tillstånd.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista