Hon har kopparrött hår och står utanför ett gult hus.
Malin Stål går sista året på gymnasiet i Falun i Dalarna. Foto: Eva Larsen på Sveriges Radio.
Klartexts serie #autismjobb

Personer med autism kan vara extra bra på jobbet

Här i Sverige kan det vara svårt att få jobb om man har autism. Men i USA är det lättare. Malin Stål har aspergers syndrom, som är ett slags autism. Hon tycker att det är dåligt för alla när personer med autism är arbetslösa.

Klicka om du vill läsa mer

– Det gör att vissa personer inte kan ta sig framåt i livet. De går på bidrag och får inte det jobb de vill ha. De har inte samma möjligheter som andra att lyckas. Det är väldigt negativt för samhället i stort och för individerna som vill och kan så mycket, men inte får möjlighet att göra det. Alla är bra på någonting.

Du har en diagnos som heter aspergers. Hur påverkar det dig bland kompisar?
– Det gör det väldigt svårt att få kompisar faktiskt. Man kan uppfattas som känslokall, eftersom man ser till att rätt ska vara rätt och man säger vad man tänker och tycker utan att ta hänsyn till hur det påverkar dem man pratar med.

Vad är du bra på?
– Jag kan vara bra på lite vad som helst. Personer med asperger- och autismdiagnoser har en tendens att skaffa sig ett specialintresse, som gör att man fokuserar helhjärtat eller egentligen helhjärnat på en specifik grej åt gången. Jag har till exempel varit jätteintresserad av Titanic och Andra Världskriget. Jag kunde de specifika klockslagen när saker hände på båten. Genom de specialintressena kan man vara bra på lite vad som helst. Också att se detaljer är jag väldigt bra på.

Vad har du svårare för?
– Det är att umgås. Man måste hitta rätt personer som klarar av ärligheten.

Malin vill bli politiker

Du går sista året på gymnasiet. Vad tror du om dina möjligheter att få jobb?
– Det beror på vad jag ger mig in på för karriärsval.

Vet du vad du vill?
– Ja, just nu är det politik.

Tror du att det är lättare eller svårare för dig att få jobb för att du har asperger?
– Just inom politiken kan det vara enklare. Det är en fördel att man är väldigt ärlig. Eftersom det är ett specialintresse för mig så gör det att jag kan ägna all min tid åt det. Det gör ju att jag blir mer fokuserad, intresserad och inspirerad att fortsätta jobba med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista