Flicka promenerar ensam över en skolgård. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Allt fler anmäler att de blir mobbade i skolan

0:19 min

Allt fler anmäler att de blir mobbade i skolan. Förra året ökade anmälningarna med 17%. Det är en ovanligt stor ökning och det verkar vara både elever och lärare som mobbar.

Klicka på texten för att läsa mer

Den som blir retad eller slagen i sin skola kan anmäla det till myndigheten Skolinspektionen. Förra året var det ovanligt många som anmälde mobbning. Oftast säger barnen att de har blivit kränkta av något annat barn, men nästan lika ofta är det någon vuxen på skolan som är misstänkt.

40 % av anmälningarna är mot vuxna

Det är extra allvarligt om till exempel lärare eller andra vuxna på skolan kränker barnen. Det säger Caroline Dyrefors Grufman som jobbar på Skolinspektionen:

- Det är ju så att barn enligt skollagen måste gå till skolan och om man då blir utsatt för en kränkande behandling av sin lärare eller någon annan vuxen på skolan så är det som en dubbel kränkning för den eleven, säger Caroline Dyrefors Grufman på Skolinspektionen.

Det är den kommun eller det företag som sköter skolan som har ansvar för att ingen elev ska bli mobbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista