En bunt med pengar i en hand.
1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT
Amelie Björkman ser glad och lite bestämd ut.
2 av 2
Amelie Björkman är jurist och vet mycket om lagarna kring gode män och förvaltare. Foto: Gabriella Ciszuk på Medborgarskolan.
Gode män fifflar med pengar

Kan man byta god man eller förvaltare?

3:10 min

Den som har svårt att sköta sin ekonomi kan få hjälp av en god man eller förvaltare. Men om man inte är nöjd med den hjälp man får, kan man byta då? Klartext har tagit reda på svaret.

Klicka om du vill veta mer

– Jag har haft stora samarbetsproblem med honom. Och jag tycker inte att han har lyssnat ordentligt på mig, säger Anette.

Gode män och förvaltare jobbar med ungefär samma saker. De sköter om andras pengar, ser till att en del pengar sparas och att räkningar blir betalda.

En skillnad är att en domstol kan tvinga dig att få en förvaltare. Men en god man väljer du själv om du vill ha eller inte.

Anette blev sjuk

Anette fick allvarliga problem med sin ekonomi. Det berodde bland annat på att hon mådde psykiskt dåligt. Hon glömde till exempel att betala hyran.

Därför tvingade en domstol henne att få förvaltare.

Men nu vill hon byta förvaltare och det har hon berättat för sin kommun:
– Jag har skrivit att jag inte har förtroende för förvaltaren och att vi inte kan samarbeta. Ändå säger de att jag inte kan byta.

Frågan är alltså vilka möjligheter det finns att byta förvaltare? En som vet mycket om lagarna kring gode män och förvaltare är juristen Amelie Björkman. Och hon svarar så här:

- Ja Anette, det finns möjlighet att byta förvaltare. Man kan alltid kontakta överförmyndaren.

Överfömyndaren bestämmer

Överförmyndaren eller överförmyndarnämnden är de personer på kommunen som kontrollerar förvaltarna. Och Anette har pratat med överförmyndaren i sin kommun, men trots det fick hon inte byta förvaltare.

Juristen Amelie Björkman säger att överförmyndaren kan säga både ja och nej till ett byte:

– Man ska skriva ner vilka klagomål man har och vad som inte funkar och skicka in det. Sedan kommer de att fatta ett beslut ifall man ska göra ett byte eller inte. Det kan ju vara så att de beslutar att förvaltaren gör sitt jobb och får vara kvar. Då får man finna sig i det.

Lättare byta god man

Om Anette hade haft en god man istället för förvaltare så hade det varit lättare att byta. Och det går också att helt tacka nej till god man, säger experten Amelie Björkman:

– Man ska bara ha en god man så länge man själv vill det. Om man ångrar sig och inte tycker att det funkar kan man alltid kontakta överförmyndaren eller gode mannen och säga att man inte vill ha god man längre.

Domstol bestämmer om förvaltare

Det är svårare att bli av med en förvaltare. Om du helt vill slippa att en förvaltare sköter din ekonomi så måste du först få okej från en domstol.
Domstolen undersöker då om de tror att du klarar av att sköta dina egna pengar eller inte, säger Amelie Björkman:

– Förvaltare är någonting som tingsrätten bestämmer om. Man kan ju ansöka om att det ska upphöra, men man har ingen rätt att själv bestämma att det ska upphöra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista