Mikael Nilsson håller i en faktabok
1 av 3
Mikael Nilsson jobbar i en bokhandel i Falun. Han visar en faktabok som kan vara lätt för både vuxna och barn att läsa. Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio
Bilden visar en uppslagen faktabok
2 av 3
Många faktaböcker kan kännas roliga och gå lätt att läsa även för den som har svårt att läsa. Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio
Böcker
3 av 3
Nu har årets bokrea startat. Foto: Hasse Holmberg / TT.

Klartext letar lättlästa böcker på bokrean

1:31 min

Idag startade bokrean, där bokhandlarna säljer böcker till ett billigare pris. Klartext har letat efter lättlästa böcker på årets bokrea.

Klicka på texten för att läsa mer

Det finns flera bokförlag i Sverige som ger ut särskilt lättlästa böcker som passar personer som har svårt att läsa vanliga böcker. Klartext har frågat tre såna förlag, men inget av dem har med sina lättlästa böcker på årets bokrea.

Serier och faktaböcker

Mikael Nilsson jobbar i en bokhandel och Klartext frågade honom om det ändå går att hitta något lättläst på bokrean:

- Ja, nånting ska vi hitta, säger Mikael Nilsson och ser sig omkring. Han står omgiven av stora högar med böcker inne i en bokhandel i Falun.

- Här är två exempel, det är författaren Mats Strandbergs bok "Berättelser från Ängelsfors" i serieformat med bilder. Det är en bok som är ungefär som en serietidning så den är lite lättare att läsa, säger Mikael Nilsson och tar fram en ännu en bok:

- Och sen har vi serier av Jan och Maria Berglin som "Det är den möter som ska backa." Den är också lite enklare och roligare att titta på, säger Mikael Nilsson och ser sig om efter fler lättlästa böcker inne i butiken.

- Tyvärr är det inga ljudböcker med på bokrean i år, berättar han. Ljudböcker kan annars vara bra för personer som har till exempel dyslexi. Då kan de lyssna på när någon annan läser upp boken för dem, istället för att läsa texten i boken själv.

- Andra böcker som kan vara lättare att läsa är fotoböcker och faktaböcker, om det finns ett speciellt intresse hos den som ska läsa boken. Ofta har de böckerna inte så mycket text och mer bilder som kan göra att det känns lättare att läsa, säger Mikael Nilsson i bokhandeln i Falun.

Större text

En av de som tittar på reaböckerna i bokhandeln är Margret. Vi frågar henne om vad hon skulle kunna tänka sig att ge för bok till någon som har svårt att läsa:
- Någon bok med extra stor text tror jag, säger Margret. Och hon berättar att hon alltid brukar gå på bokrean:

- Ja, varje år, för jag älskar att läsa helt enkelt och då passar man på när det är lite extrapris, säger Margret.

En annan som är på bokrean är Anette, som står och tittar bland barnböckerna. Även hon brukar gå på bokrean en gång om året:
- Ja, man kan ju göra bra köp! Såna böcker som man har gått och tänkt köpa då och så är de billigare under rean, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista