En person lämnar tillbaka lånade pengar
1 av 2
Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio
Amelie Björkman ser glad och lite bestämd ut.
2 av 2
Amelie Björkman är jurist och vet mycket om lagarna kring gode män och förvaltare. Foto: Gabriella Ciszuk på Medborgarskolan.
Klartexts serie #godman om gode män och förvaltare

Det är alltid kommunens ansvar att hitta en förvaltare

1:28 min

Anette har en förvaltare som ska sköta hennes pengar. När hon ville byta tyckte kommunen att hon själv skulle föreslå någon ny förvaltare. Men det är fel av kommunen att komma med ett sådant krav.

Klicka om du vill läsa mer

Så här svarade kommunen, berättar Anette:
– Att jag skulle inkomma med ett eget alternativ, alltså en egen person som kan ta över.

Men Anette tycker att det är svårt att själv hitta någon som kan ta över jobbet som förvaltare.

Mådde psykiskt dåligt

Anette fick svårt att sköta sina pengar när hon mådde psykiskt dåligt. Hon glömde att betala sina räkningar, bland annat betalade hon inte hyran. Då blev hon tvingad av en domstol att ha förvaltare.

Hon vill nu byta förvaltare. Men hon har svårt att själv hitta någon som kan ta över det jobbet. För hon säger att hon är ganska ensam och inte känner så många:

– Jag har jättedåligt socialt nätverk och det är ju många i min situation som också har det. Man kanske inte har kontakt med familjen eller vänner på samma sätt.

Kommunen gjorde fel

Vi frågade experten Amelie Björkman om det är okej att kommunen kräver det här. Måste Anette själv föreslå en ny förvaltare för att kunna byta?

– Nej, det kan de inte säga. Det är deras jobb att hitta en lämplig förvaltare.

Om kommunen tycker att det finns anledning att byta förvaltare så är det också kommunens ansvar att hitta en sådan person. Det menar alltså Amelie Björkman som är jurist kan mycket om Sveriges lagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista