En gravid kvinna visar sin mage.
Foto: TT. Foto: Felipe Dana

Nej till surrogatmammor

En surrogatmamma är en kvinna som föder barn åt någon annan. Sverige borde ha kvar förbudet mot surrogatmammor. det föreslår en utredare som jobbar åt regeringen.

Klicka om du vill läsa mer

En surrogatmamma är en kvinna som redan i förväg har lovat att hon ska föda barnet och lämna bort det åt någon annan. Ofta har surrogatmamman också blivit gravid med ett ägg från någon annan kvinna.

Surrogatmammor finns utomlands

Både i Sverige och större delen av Europa är det förbjudet att använda surrogatmammor. Men det är tillåtet i Storbritanien och vissa andra länder.

Politikerna i den svenska regeringen bad en utredare att fundera på om det skulle bli tillåtet med surrogatmammor även i Sverige.

Moraliska problem

Nu svarar utredaren att det fortfarande borde vara förbjudet med surrogatmammor i Sverige.

Utredaren menar att det kan bli många svåra situationer för en surrogatmamma. Kanske ändrar hon sig och vill behålla barnet när hon har fött det. Kanske ändrar hon sig och vill göra abort.

Men det finns andra som menar att surrogatmammor kan vara en bra hjälp för personer som inte kan få egna barn.

Politikerna bestämmer

Det utredaren säger att bara ett förslag. Sedan ska politikerna i regeringen och riksdagen bestämma hur lagen ska vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista