Olof Palme. Foto: Paolo Rodriguez/Scanpix
1 av 2
Foto: Paolo Rodriguez/Scanpix
Olof håller om Lisbeth.
2 av 2
Den här bilden togs på Lisbeth och Olof Palme år 1956. Foto: privat bild via TT. Foto: Privat

Olof Palme mördades för 30 år sedan

Sveriges statsminister Olof Palme mördades i centrala Stockholm den 28 februari 1986. Fortfarande letar polisen efter mördaren.

Klicka om du vill läsa mer

Olof Palme föddes i en rik familj som bodde i stadsdelen Östermalm i Stockholm. Bland släktingar och vänner var det ovanligt att rösta på Socialdemokraterna. Ändå blev Olof Palme socialdemokrat.

Han var Sveriges statsminister under två omgångar, först 1969 till 1976 och sedan igen  från 1982 fram till sin död 1986.

Olof Palme blev känd i andra delar av världen eftersom han var intresserad av utländsk politik. Bland annat kritiserade han USA för vad de gjorde under kriget i Vietnam i Asien. Han kritiserade också Sydafrika för att bara personer med vit hudfärg fick vara med och styra landet.

Inga vakter

Den kväll då Olof Palme mördades hade han först varit på bio med sin familj. Han hade sagt till Säkerhetspolisen, Säpo, att han inte ville ha några vakter med sig den här kvällen.

När han skulle gå hem från biografen blev han skjuten till döds ute på gatan.

Mördaren sköt också ett skott mot hans fru Lisbeth. Kulan rispade sönder huden på hennes rygg, men hon klarade sig från några allvarligare skador.

Christer Pettersson

I december 1988 tog polisen fast Christer Pettersson. Han hade begått brott tidigare och hade också problem med alkohol och andra droger.

Polisen gjorde en video där de visade upp Christer Pettersson och några andra män. När Lisbeth Palme fick se filmen sa hon att hon kände igen Christer Pettersson och att det var han som sköt ihjäl hennes man.

Men en del experter tror att Lisbeth kanske minns fel. Kanske påverkades hon av att Christer Pettersson var den enda mannen på filmen som såg ut som en sliten missbrukare, medan de andra männen hade finare kläder och såg friskare ut.

Olöst mord

Först dömdes Christer Pettersson i domstolen tingsrätten. Sedan friades han av den högre domstolen, hovrätten. För lagexperterna i hovrätten trodde att Lisbeth Palme kanske mindes fel.

Polisen jobbar fortfarande med att få fram bevis för vem som mördade Olof Palme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".