På myndighetens hemsida finns bland annat en video om vilken extra hjälp som finns för att vuxna med funktionsnedsättning ska kunna studera.
1 av 2
På myndighetens hemsida finns bland annat en video om vilken extra hjälp som finns för att vuxna med funktionsnedsättning ska kunna studera. Foto: www.spsm.se/vuxenstudier
På Specialpedagogiska skolmyndighetens hemsida går det att se mer om hjälpen.
2 av 2
På Specialpedagogiska skolmyndighetens hemsida går det att se mer om hjälpen. Foto: www.spsm.se/vuxenstudier

Vuxna med funktionsnedsättning ska få hjälp att studera

2:11 min

Nu finns det särskild hjälp för att det ska bli lättare för vuxna med funktionsnedsättning att studera. Det är Specialpedagogiska skolmyndigheten som har gjort i ordning texter och filmer, som lärare kan använda.

Klicka på texten för att läsa mer

Leif Näfver jobbar på Specialpedagogiska skolmyndigheten. Han berättar vilka vuxna som kan behöva få bättre hjälp: 

- Det kan vara om man exempelvis har svårt att läsa eller har svårt att förstå. En del har svårt när det är för mycket ljud omkring eller behöver hjälp när det är för mycket intryck. Att man har särskilda behov, så vi har tagit fram hjälp då och försöker beskriva de behoven för att underlätta i skolan, säger Leif Näfver.

Extra hjälp behövs och ska finnas

- Det är en rättighet för alla att få det stöd och den anpassning eller hjälp som man behöver i skol-situationen. Det är ju krav på det, FN-konventionen, vår skol-lag och annat säger att alla ska få samma möjligheter. Därför har vi tagit fram det här, både skrifter och filmer. Det är filmer där personer som har de här särskilda behoven själva berättar att: "Jag har svårt när jag sitter i ett klassrum om det är en massa ljud omkring mig eller läraren berättar på ett sätt så jag inte förstår." Det försöker vi visa både i skrifterna och i de filmer som vi har tagit fram, säger Leif Näfver, som nu hoppas att den nya hjälpen ska leda till att fler personer med särskilda behov får samma möjlighet att genomföra utbildning som alla andra.

Passar allt från Komvux till universitet

Specialpedagogiska skolmyndighetens information om hjälp passar för flera olika sorters utbildningar. Till exempel för personer som går på Komvux, alltså kommunens vuxenutbildning, eller på särskild utbildning för vuxna som har en utvecklingsstörning. Den kan också passa för personer med särskilda behov som går på nån SFI-kurs eller en folkhögskola, men också för högre utbildningar på Högskola eller universitet:

- Vi vet att får man bara rätt stöd och anpassat på rätt sätt så kan...Vi har ett antal personer som går på väldigt avancerad eller svår utbildning som får rätt stöd och som kan gå den skolan ändå. Får man bara rätt stöd så fungerar det, säger Leif Näfver på Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista