Man i rullstol och Försäkringskassans skylt.
Man i rullstol och Försäkringskassans skylt. Foto: Jessica Gow och Hasse Holmberg/TT.

Personal på Försäkringskassan kan ha avslöjat hemlig information om funktionsnedsatta

1:30 min

Ännu en person som jobbar på myndigheten Försäkringskassan har anmälts till polisen. Försäkringskassan tror att den anställde har tagit emot mutor av ett företag för att berätta hemliga saker om personer med funktionsnedsättning.

Klicka på texten för att läsa mer

Den som har en funktionsnedsättning kan ibland få hjälp av en personlig assistent med att duscha och laga mat till exempel. Det är Försäkringskassan som betalar för det. Men vem som får den hjälpen är privat och hemligt.

Olagliga gåvor

Ändå kan anställda på Försäkringskassan ha berättat om det för assistansbolag som vill skaffa nya kunder.
Assistansbolag misstänks för att ha gett något slags muta, alltså olagliga presenter eller betalningar, till minst två anställda på Försäkringskassan för att få veta namn och personnummer till människor som har assistans.

Övertalas att byta assistansbolag

Den som har assistans kan själv få välja sin assistent och ett av de assistansföretag som nu misstänks för att ha gett mutor ska också ha ha försökt locka funktionsnedsatta med presenter. Försäkringskassans chef säger att assistansbolagets personal har ringt till personer som har någon funktionsnedsättning och försökt locka dem med att de kan få en ny TV om de byter till deras assistansföretag istället.

Polisen utreder

Det är förbjudet både att ge och ta emot mutor och att lämna ut hemlig information. Två av försäkringskassans anställda och två assistansbolag är nu misstänkta för brott. Polisen ska undersöka vad som har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista