En tjej i långt mörkt hår med ett par hörlurar på sig
Christina Malmberg, skådespelerska, i filmen "En sällsynt vanlig dag" Foto: Anna Hagnefur på UR

Ikväll visas en film om fördomar mot funktionsnedsatta

1:18 min

Ikväll visas en film som heter "En sällsynt vanlig dag" på teve. Den handlar om hur det kan vara att leva med en funktions-nedsättning.

Klicka här om du vill läsa mer!

En av skådespelarna i filmen är Christina Malmberg. Hon spelar en gravid kvinna och så här säger Christina Malmberg om att få spela mamma:

- Det kändes jättebra att jag fick vara mamma men även lite känsligt eftersom jag vet att jag aldrig kommer att bli mamma. Jag kan föda barn men det kommer att bli jättejobbigt.

Mer förståelse behövs

I filmen har de flesta skådespelare någon funktionsnedsättning. Christina Malmberg har downs syndrom och i filmen spelar hon alltså en gravid kvinna. Och efter en undersökning ska hon välja om hon ska behålla barnet eller inte.

Men filmen handlar inte bara om Christinas svåra beslut utan hon hoppas även att fler ska få förståelse för människor som har en funktionsnedsättning.

För som det är idag blir Christina ofta annorlunda behandlad för att hon har downs syndrom:

- Man blir ledsen när man inte förstår och när andra inte har tålamod med att det tar längre tid att lära sig och förstå saker.

Möter du mycket människor som inte har respekt?

Ja, och det känns jättejobbigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista