Han räcker ut handen mot publiken.
Marco Rubio i partiet Republikanerna kanske ger upp om han får för lite röster på supertisdagen. Foto: AP/TT. Foto: Cliff Owen

Supertisdagen är viktig i amerikansk politik

Reporter Mattias Klefbeck berättar om supertisdagen i USA
2:19 min

Just nu är det flera politiker som tävlar om att bli USA:s nästa president. Men efter valen idag kommer troligen några politiker att ge upp kampen.

Klicka om du vill läsa mer

Före det riktiga presidentvalet så är det primärval. Då tävlar politiker inom samma parti mot varandra. Och folket får då rösta på vilken politiker från varje parti som sedan ska gå vidare till presidentvalet.

Varför är just supertisdagen så viktig i primärvalen?

Primärvalen är olika dagar i olika delstater. 

Och just idag är det primärval i ovanligt många delstater samtidigt. Det är sammanlagt 13 delstater som har primärval idag.

Vad händer efter supertisdagen?

Det brukar bli stora förändringar efter supertisdagen. De politiker som får minst röster brukar ge upp efter supertisdagen. Men de som är kvar fortsätter att delta i andra primärval fram till sommaren.

Spännande val

Vilka politiker har störst chans att gå vidare?

Inom det Demokratiska partiet är det ganska jämnt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Men troligen har Hillary Clinton störst chanser, åtminstone i de delstater där det bor många svarta, för bland dem med mörk hudfärg är det många som stöder Hillary Clinton.

Trots det har Bernie Sanders fortfarande chansen att vinna i flera delstater.
Så det blir alltså spännande.

Och i det andra partiet, Republikanerna?

Bland republikanerna är det helt klart den rika affärsmannen Donald Trump som är populärast just nu. Men det kanske kan förändras efter supertisdagen.

Hur då?

Jo, just nu är de republikanska väljarna splittrade på flera olika politiker. Men troligen kommer några av politikerna att ge upp och sluta delta i primärvalen efter supertisdagen.

Och om det finns färre republikanska politiker att välja mellan så blir det lättare för någon av dem som är kvar att senare kanske vinna mot Donald Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".