Mammografi. Arkivbild, foto: Franka Bruns/AP/TT
1 av 2
Mammografiundersökning. På dataskärmen är det en bild som visar hur en kvinnas bröst ser ut inuti . Foto: Foto: AP/TT
En bild av texteb i den nya broschyren om mammografi
2 av 2
En bild av texten i den nya broschyren om mammografi Foto: cancercentrum.se

Kvinnor med utvecklingsstörning ska få veta mer om mammografi

Kvinnor som har en utvecklingsstörning har större risk att dö av cancer i brösten, eftersom deras sjukdom ofta inte upptäcks i tid. Därför har det nu kommit en ny broschyr som ska berätta för kvinnorna varför det är viktigt att undersöka sina bröst.

Klicka på texten för att läsa mer

Det finns siffror från myndigheten Socialstyrelsen som visar att bland annat kvinnor som bor i gruppbostäder oftare dör i bröstcancer. Troligen beror det på att vissa kvinnor med utvecklingsstörning kanske inte vet om att de borde undersöka brösten.

Därför finns det nu en broschyr om undersökningen.

Ska vara lätt att förstå

Den nya broschyren är skriven på ett enkelt sätt och med bilder som visar hur en bröst-undersökning går till.

Undersökningen kallas mammografi. Då fotograferar vårdpersonal brösten i en speciell apparat som kan ta bilder som visar hur brösten ser ut inuti.

En viktig undersökning för kvinnor

Ingen kan ju själva se hur det ser ut inne i kroppen. Men med hjälp av de särskilda mammografi-bilderna kan läkare upptäcka om det finns cancer inuti en kvinnas bröst.

Mammografin är väldigt viktig, för de som låter bli att göra undersökningen och har bröstcancer utan att veta om det kan dö av cancern om de inte hinner få hjälp i tid.

Alla kvinnor får bli undersökta

Alla kvinnor i Sverige som har fyllt 40 år brukar få ett brev från sjukhuset där det står att de får komma och undersöka sina bröst. Fast en del som bor på gruppboenden kanske inte har förstått riktigt vad mammografi är för något och låtit bli att gå och undersöka sig.

Men nu kanske fler kommer att gå om de får läsa den nya broschyren som är enklare att förstå. Det är bra om kvinnorna undersöker sig, för om bröstcancer upptäcks i tid så går den ofta att försöka operera bort och behandlas så att kvinnan blir frisk igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".