En teckning med en man och en kvinna som håller om varandra
1 av 2
En bild från safunkarsex.se där du kan höra Så funkar sex-podden. Foto: bilden tecknades av Kristin Lidström.
Ett svartvitt foto av Karolin "Kalle" Röcklinger.
2 av 2
Kalle Röcklinger är en av de som jobbar med att göra Så funkar sex-podden. Foto: Linnéa Thoor

Nytt program om sex för funktionsnedsatta

1:50 min

Nyligen startades ett nytt radioprogram om sex och kärlek. Programmet heter "Så funkar sex" och är gjord både av och för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Klicka på texten för att läsa mer

Programmet är en podd.  Så det betyder att programmet finns på internet. Det  går att lyssna på podden när som helst i telefonen eller datorn.

Så här låter en bit ur programmet:
– Internetdejting, är det någon av er som har hållit på med det?
– Ja. Men jag vill träffa någon som är handikappad i så fall, så jag kollar in sådana sajter.

Nyligen startades Så funkar sex-podden av organisationen Forum Skill. Karolin "Kalle" Röcklinger jobbar på Forum Skill. Klartext frågade henne varför Så funkar sex-podden behövs:

- Många personer som vi träffar är ju vuxna och har kanske aldrig fått sexualupplysning och har kanske jättemycket frågor om kroppen och om känslor och om kärlek och sexualitet, men har kanske ingen att ställa de frågorna till, säger Kalle Röcklinger.

Pratar om viktiga frågor

Det är alltid en panel med flera personer som är med i programmet, berättar Kalle Röcklinger:

- De som är med och sitter med och pratar i vår panel, det är människor som har erfarenhet av att jobba på daglig verksamhet eller att gå i särskola.

Kalle säger också:
– Vi pratar om allt ifrån sex och kropp till känslor i programmet. Det kan vara till exempel frågor som: Hur vet jag om någon annan vill ha sex med mig? Hur frågar jag om någon vill ha sex? Eller hur vet jag om någon inte vill ha sex med mig? Hur känns det att göra slut? Allt möjligt som kommer upp vill vi prata om i podden, säger Kalle Röcklinger.

De som lyssnar ställer frågor

De ämnen som tas med i Så funkar sex-podden är saker som personer har frågat på Forum Skills hemsida: safunkarsex.se, berättar Kalle Röcklinger:

- De skickar in frågor och sen så gör vi radioprogram om de frågorna, säger Kalle Röcklinger som är med och gör programmet för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista