En mörk korthårig man i glsögon och slips.
Turkiets statsminister Ahmet Davutoglu träffade ledare från EU idag. Foto: TT

Stort EU-möte i Bryssel om flyktingar idag

1:37 min

I dag har de politiska ledarna i EU träffat Turkiets statsminister, för att prata om hur Turkiet och Grekland ska kunna ta hand om de flyktingar, som inte längre får ta sig vidare därifrån till Europa.

Klicka här om du vill läsa mer!

De flesta flyktingarna kommer från landet Syrien i Mellanöstern, där det har varit krig i 5 år nu. Flera miljoner människor är på flykt därifrån. Men det kommer även personer från till exempel Afghanistan och Irak.

Många har tagit sig till Syriens grannland Turkiet, för att sedan åka med båtar över havet till Grekland. Därifrån försöker flera att åka vidare till andra EU-länder.

Svårare att ta sig från Grekland

Men det har blivit svårare att ta sig ut ur Grekland. Flera länder i Europa har stängt sina gränser och alltfler flyktingar blir kvar i Grekland.

Grekland har en ekonomisk kris och är ett rätt fattigt land. Så många flyktingar i Grekland tvingas sova utomhus på marken i kylan eller i tält.

Idag har ledarna i EU och Turkiet bland annat pratat om hur Turkiet och Grekland ska kunna ta hand om de människor, som inte längre får ta sig vidare in i Europa.

Ledarna har även pratat om hur Turkiet ska kunna stoppa människor från att ta sig över havet till Europa.

EU säger bland annat att de ska hjälpa Grekland

Politikerna säger bland annat att de ska skicka tält eller enklare hus till Grekland, så att flyktingar har nånstans att bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista