En kille i kort mörkt hår, med solglasögon och en röd t-shirt
Victor Widell i Jönköping har gjort en dyslexihemsida Foto: Privat

En ny hemsida visar hur dyslexi kan vara

2:20 min

Dyslexi är när någon har svårt att läsa och skriva. En ny hemsida visar hur en text kan se ut för den som har dyslexi. Bokstäverna hoppar runt.

Klicka här om du vill läsa mer!

Det är en kille i Jönköping som heter Victor Widell, som kom på idén med en särskild hemsida för några år sedan. Han jobbar med datorer och har en kompis med dyslexi:

– Jag pratade med en kompis och hon beskrev hur bokstäverna hoppade runt så hon inte kunde koncentrera sig och då kom jag på att det skulle vara ganska lätt att göra en sådan hemsida, säger Victor Widell.

Hur ser hemsidan ut?

På sidan finns en kort text om dyslexi och det speciella är  att bokstäverna i orden byter plats med varandra, så de hoppar fram och tillbaka.

– Det tar lite längre tid att läsa, säger Victor Widell och så kan det vara för en del dyslektiker.

Vad säger dyslektiker om dyslexi-sidan?

– Några säger att det är så det känns att vara dyslektiker, att bokstäverna hoppar omkring, andra känner inte igen sig, säger Victor Widell.  

Texten på hemsidan är skriven på engelska och sidan har blivit en nyhet också i flera andra länder, som i USA, England och Australien.

– Det var roligt men oväntat att sidan blev så populär, säger Victor Widell.

Hemsidan kan vara ett sätt för dyslektiker att visa för andra så att de förstår hur det kan vara att ha det.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista