Del av övervakningsfilm. I korta sekvenser ser man hur Anton Lundin Pettersson letar sig igenom skolan.
Del av övervakningsfilm. I korta sekvenser ser man hur 21-åringen letar sig igenom skolan. Foto: Polisen

Morden på skolan i Trollhättan var hatbrott

0:30 min


I höstas mördades tre personer på en skola i Trollhättan i västra Sverige. Nu visar polisens undersökning att morden var så kallade hatbrott. Personerna attackerades på grund av att mördaren tyckte att de såg utländska ut.

Klicka på texten för att läsa mer

I slutet av oktober förra året kom en 21-årig man till en skola i Trollhättan. Han hade en mask för ansiktet och ett svärd. Mannen mördade tre personer. Nu är polisen klar med sin undersökning om vad som hände.

Morden var hatbrott

Polisens undersökning visar att 21-åringen attackerade människor med mörkt hår för att han tyckte att de såg utländska ut. Polisen har också hittat ett avskedsbrev från mördaren. Där skrev han att han tyckte att olika problem i samhället berodde på invandrare.

Polisen säger också att mördaren var nazist. Undersökningen visar också att han hade planerat att dö genom att bli ihjälskjuten av polisen i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista