En militant grupp ur Islamiska Staten kör i kortege i Raqa, Syrien.
Det här är soldater från terrorgruppen IS, Islamiska staten. De kör genom staden Raqqa i Syrien. Foto: AFP PHOTO / HO / WELAYAT RAQA / TT

TV-reportrar fick en lista på terrorister

1:42 min

TV-bolaget Sky News har fått en lista med 20 000 namn. De tror att det är namn på personer som hjälper terroristgruppen Islamiska staten, IS.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är den brittiska TV-kanalen Sky News som fick listan av en man som säger att han har lämnat IS. Mannen sa till Sky News att "om namnen på listan blir kända så kan det förstöra mycket för IS".

Kan hindra terrorbrott

De namn som står med på listan är personer som har gått med i IS, enligt mannen. Det kan vara personer som kanske strider för IS i länder som Syrien och Irak eller som hjälper terrorgruppen på något annat sätt. Om myndigheterna i deras hemländer får deras namn kan det bli lättare för myndigheterna att stoppa terrorbrott.

Från hela världen

Listan innehåller 22 000 namn på personer från hela världen. De kommer till exempel från länder i Europa och troligen också från Sverige.

Men det är inte helt säkert att listan är äkta. En svensk terrorexpert som heter Hans Brun säger att den också kan vara gjord  för att lura poliser och andra myndigheter som arbetar mot IS:

- Den kan vara äkta, den kan vara falsk rakt igenom. Det kan också vilseledande information där man blandar äkta information med falsk information för att skapa förvirring, säger Hans Brun.

Vad kan listan innebära för Sverige?

Om det verkligen är namn på riktiga IS-krigare som står på listan kan det hjälpa den svenska polisen mycket. För de kanske inte vet om alla från Sverige som har gått med i IS, säger Hans Brun:

- Man vet att ungefär 300 personer från Sverige har rest ner till IS, det kanske finns fler personer som man inte känner till. Att få reda på deras förehavanden är väldigt viktigt, säger Hans Brun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista