Anita Wickström på presskonferensen idag.
Anita Wickström på presskonferensen idag. Foto: Thommy Tengborg/TT Bild.

Myndigheterna måste lyssna mer på barnen

1:29 min

Barn har en hel del rättigheter som de svenska myndigheterna inte alltid bryr sig om. Det har kommit fram i en utredning som presenterades idag.

Klicka här om du vill läsa mer

Barn har till exempel rätt att säga vad de tycker, och vuxna på olika myndigheter måste lyssna på barnen innan de tar något beslut.

Det gäller också barn som har funktionsnedsättning. Men så är det alltså inte alltid. Det har kommit fram i en utredning som presenterades idag.

Så här sa utredaren Anita Wickström tidigare idag:

– När man inte tar in barns åsikter så motiveras det ibland med att vårdnadshavaren motsatt sig att barnet får komma till tals. Ibland hänvisar man till barnets låga ålder, i andra fall hänvisar man till att barnet har en funktionsnedsättning, säger utredaren Anita Wickström.

Frågar inte barnen vad de vill

Socialkontor och domstolar tar inte alltid reda på vad barnen vill innan de tar sina beslut. Det kan till exempel handla om hur barnen ska bo när föräldrarna skiljer sig.

Men det kan också hända att socialkontor bestämmer vilken hjälp barn med en funktionsnedsättning ska få, utan att prata med barnen först.

Om riksdagen tycker att utredarens nya förslag är bra, så kan det bli ändring på det här.

Vill ha en ny lag

För då ska FN:s barnkonvention bli en lag, som alla i Sverige måste lyda. Och i Barnkonventionen står det mycket om barns olika rättigheter. Bland annat måste man alltid tänka på vad som är bäst för barnet.

Och då är viktigt att ta reda på vad barnet självt tycker.

Nu vill utredaren Anita Wickström att det här ska skrivas in i lagen, bland annat i den lag som handlar om stöd till personer med funktionsnedsättning, LSS, så att alla vet att hur det ska gå till.

Här kan du läsa mer om vad som står i FN:s barnkonvention:

Https://www.raddabarnen.se/om-oss/barnkonventionen/barnkonventionen-kort-verison/


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista