Två händer och ett tangentbord
Faciliterad kommunikation går ut på att en stödperson, en så kallad faciliterare, hjälper den som inte kan prata att uttrycka sig genom att fysiskt stödja personen. Vanligen genom att beröra personens hand, handled eller underarm så att personen med hjälp av det här fysiska stödet kan peka på till exempel en bokstavstavla eller skriva på ett tangentbord. Foto: Mikael Sjödell/Sveriges Radio

Metoden faciliterad kommunikation används fast den är kritiserad

2:20 min

Människor som har svårt att prata kan få hjälp med det. Men det finns en metod som används trots att det saknas bevis för att den fungerar.

Klicka här om du vill läsa mer!

Metoden heter "Faciliterad kommunikation" och den handlar om att en stödperson hjälper personer med funktionsnedsättning, som har tal-svårigheter, att uttrycka sig.

Och det gör stödpersonen genom att hålla i den andra personens hand eller handled. Så att personen ska kunna peka och använda ett tangentbord till exempel och skriva ned det som han eller hon vill säga.

Inga bevis finns

Men myndigheten Socialstyrelsen säger att det inte finns något bevis för att den här metoden fungerar. För det går inte att vara säker på att det verkligen är den funktionsnedsatta som uttrycker sig, utan det kan var stödpersonen, som håller i handen.

En av de som jobbar på Socialstyrelsen är Alexandra Snellman:

– Det hade varit jättebra om det hade fungerat, men vi har som sagt inga som helst bevis för det, säger Alexandra Snellman.

Men trots det så används metoden för en del människor med en funktionsnedsättning idag.

Det är radioprogrammet "Kaliber", som har undersökt det här. Och de har sett att omkring 20 kommuner i Sverige har betalat ut många miljoner kronor, till olika organisationer, som använder faciliterad kommunikation,  på vissa av sina hem där det bor personer med funktions-nedsättning.

Metoden fungerar bra säger andra

En som inte bryr sig så mycket om vad myndigheterna säger är Gunnel Ljungberg i Göteborg.

Hon brukar använda metoden med sin son för att han ska kunna uttrycka sig:

– De har ju bara läst olika forskningsresultat. Men vi som använder metoden konkret och seriöst varje dag vet ju att den fungerar.

– Så där har samtliga myndigheter fel?

– Ja, enligt mig har de ju fel eftersom jag använder metoden och vet att den fungerar.

Men Alexandra Snellman på Socialstyrelsen, säger att hon inte tycker att det är okej att skattepengar betalar för den här metoden.

– Offentliga medel bör gå till sådant som har vetenskap och beprövad erfarenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista