Professor Bengt Winblad och kronprinsessan Victoria.
Professor Bengt Winblad får ett pris av kronprinsessan Victoria. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Forskare är oroliga för att allt fler blir dementa

1:59 min

Allt fler människor drabbas av sjukdomen demens, som gör att deras minne blir sämre och de kan bli förvirrade. Snart finns det så många dementa människor att det riskerar att bli kaos i sjukvården.

Klicka här om du vill veta mer!


Det är forskare från flera olika länder, som säger i dag, att det kan bli kaos i sjukvården. En av dem är professor Bengt Winblad vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge:

- Antalet dementa kommer att öka, det är ofrånkomligt med en allt äldre befolkning. Vi behöver bli bättre på alla områden, säger Bengt Winblad.

Demens blir vanligare

Ofta är det äldre människor som får demens. Och eftersom det blir fler äldre personer i världen, så blir sjukdomen också allt vanligare.

Det är en grupp experter från fler än 10 länder som har skrivit en rapport om demens.

De är oroliga för att det kan bli svårt för sjukvården att hjälpa alla gamla och förvirrade personer. Och det här ska experterna berätta för politikerna i EU-parlamentet i Bryssel.

Ett förslag som experterna har är att myndigheterna i Europas länder ska samarbeta bättre med läkemedelsbolagen, så att forskningen blir bättre.

Ingen medicin botar sjukdomen

Idag finns det ingen medicin som botar demens utan den medicin som finns lindrar sjukdomen.

En som är med i föreningen Alzheimer Sverige är Krister Westerlund och han säger att det är orättvist att inte alla patienter får den medicin som finns:

- Vi har alltså ett antal symtomlindrande läkemedel att sätta in mot alzheimers sjukdom men det är bara 4 av 10 personer som får det. Vi kan inte bota men vi kan ju göra livet i vardagen lite lättare att leva med sjukdomen.

Och forskningen behöver snabbt bli bättre kanske går det att hitta medicin som botar sjukdomen. Det säger expertgruppens ledare Bengt Winblad, som du hörde tidigare:

- Vi behöver ha politikerna med oss. För gör vi inget åt det här kommer hälso- och sjukvården att kollapsa i många europeiska länder, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista