Han har skägg och en keps på sig.
Beppe Singer har bland annat gjort program för barn på TV. Foto: Anders G Warne

Beppe Singer har adhd

3:37 min

TV-programledaren Beppe Singer har mycket energi och svårt att koncentrera sig. Nyligen fick han veta att det beror på att han har adhd.

Klicka om du vill läsa mer

– Ända sedan barnsben har jag betraktats som ett oroligt och stökigt barn. Svårt för att lyssna och ta det lugnt.

Det som Beppe Singer beskriver är typiska problem för den som har adhd.
Men samtidigt kan det finnas bra saker med adhd.

Härligt tempo på TV

Beppe Singer har bland annat gjort TV-programmmet Hjärnkontoret. Där berättar han om vetenskap för barn. Och hans adhd gör att han kan få extra mycket energi som programledare:

– Jag tror att många förknippar mig med en väldigt högenergisk och lustfylld nyfikenhet. Jag vet att tittarna uppskattar det väldigt mycket, för det rullar på med ett härligt tempo.

Hamnade ofta i bråk

Trots att det finns vissa bra saker med adhd så brukar det innebära problem också. Man gör ofta saker utan att först tänka efter. Därför gjorde Beppe Singer ibland dumma och farliga saker och risken ökade också för att bli osams med andra:

– Ofta hamnade jag i bråk och slagsmål. För det mesta var det hemma med min bror och mina föräldrar, men också bland vänner, säger Beppe Singer.

Förklaringen finns i kroppen

Om någon är orolig och stökig kan det bero på olika saker. En del kanske har problem i livet som gör dem oroliga. Men ibland kan det också bero på ämnen innuti kroppen och så tror experterna att det är för dem som har adhd.

För några månader sedan gjorde Beppe Singer ett test hos en läkare som visade att han hade just adhd.

När läkaren sa till Beppe Singer att han hade adhd tyckte han att det var skönt att få en förklaring till varför han kunde känna sig så orolig:

– Jag började känna att allt det där dumma jag har gjort i livet inte bara beror på att jag som person skulle vara dum eller ansvarslös, utan att det faktiskt kan ha att göra med att jag inte har haft de inre kemiska förutsättningarna.

Barnen måste få veta

Nyligen berättade Beppe Singer i barn-tidningen Kamratposten om sin adhd. Efter det har flera barn och föräldrar skrivit mejl för att tacka honom:

– Barnen själva formulerar sig i stil med: "Det känns jäkligt skönt att veta att det inte bara är vi som känner oss annorlunda".

Provar medicin

Den som har adhd kan ibland få medicin som ska göra att man lättare lugnar ner sig. Beppe Singer är osäker på om han vill använda sådan medicin:

– Sedan två månader tillbaka provar jag på att medicinera mot adhd.  Vissa väljer att göra det, vissa väljer att inte göra det. Jag håller på att prova mig fram och jag känner att det hjälper mot väldigt många bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista