En ny sång om att rocka sockorna

1:58 min

Idag är det Internationella Downs syndrom-dagen. Då är det många som rockar sockrna och då har de olika färger på strumporna. Den 9-årige killen Max sjunger en ny sång om att rocka sockorna.

Klicka om du vill läsa mer

– Rocka rocka socka ska vi göra nu. Olika och udda spelar ingen roll. Ta en randig eller kanske blå. Rocka rocka sockorna ska vi göra nu, sjunger Max som själv har Downs syndrom.

Melodin är från sången "Imse vimse spindel", men texten är ny.

Barnens idéer

Det var ett annat barn, 11-åriga Nathea Anemyr, som fick oss att börja klä på oss udda strumpor och rocka sockorna här i Sverige.

För Nathea vill visa att det är bra att människor är olika. Hennes syster Noelle har Downs syndrom. Och Nathea berättar att en del verkar tycka att det är konstigt med Downs syndrom:

– De liksom pekar på Noelle och jag vet inte vad de säger och då blir jag fundersam och tänker varför gör de så?

Ett fint pris

Igår fick Nathea ett fint pris för att hon startade Rocka sockorna här i Sverige. Så idag har både Nathea, Noelle och massor av andra människor runtom här i landet på sig olika strumpor för att visa att det är okej att vara olika:

– Alla har rätt att vara sig själva och de kan det som vi inte kan ibland. Alltså en del tror ju att en handikappad person eller nån som har en diagnos inte kan göra det som vi kan liksom. En del kan laga mat och vara duktig på gymnastik och dans och så, men det tror ju inte en del på. Jag är jättenöjd med den syster jag har och jag älskar Noelle, säger Nathea. 

Intervjun med Nathea gjordes av Victor Bengtsson för URs barnradio. Programmet heter "Hårda ord" och du kan hitta dit genom att trycka på länken här nedanför:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista