En kille framför en vit taxibil
Jim Fransson är en av dem som har gått taxiutbildningen vid Mellansels folkhögskola. Foto: privat

Extra hjälp med taxi-utbildningen

1:21 min

Det finns en särskild utbildning för människor som vill ta taxikort och som har svårt att läsa och skriva. Den finns vid Mellansels folkhögskola i Örnsköldsvik i Västernorrland.

Klicka här om du vill läsa mer!

Den som ska köra taxi måste först gå en kurs och klara av ett prov. Men det kan vara svårt att klara av det här för den som har inlärningssvårigheter.

Därför finns en särskild taxi-utbildning med extra hjälp, som ordnas av Mellansels folkhögskola. Och en ny grupp elever kan börja till hösten. 

En av lärarna på skolan är Göran Brorsson och han säger att det finns många olika grupper som kan gå den här kursen:

– Vi vänder oss till personer som vill ha en långsam och lugn miljö för inlärning, som dyslektiker, personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller som har gått på särskolan, säger Göran Brorsson.

Extra hjälp

För att få gå utbildningen krävs det att personen är 21 år gammal, kan köra bil och har haft B-körkort i ett och ett halvt år.  Och utbildningen skiljer sig mot andra taxiutbildningar.

– Man får göra utbildningen i en långsammare takt, får datorstöd och hjälp av 2 lärare, säger Göran Brorsson.

Hur har resultaten varit?

– Alldeles fantastiskt bra, på den första kursen klarade alla 5 sitt taxiprov. 

Av de som har gått kursen har flera fått jobb.Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista