Han har runda glasögon och är klädd i kostym.
Stefan Ingves är chef för Riksbanken. Det är statens egen bank. Foto: Marcus Ericsson/TT

Ska bankerna tvingas att ha sedlar och mynt?

1:41 min

Stefan Ingves är chef för statens bank, Riksbanken. Han föreslår att det kanske ska finnas en lag som tvingar bankernas kontor att använda kontanter, alltså sedlar och mynt.

Klicka om du vill läsa mer

För dem som behöver ta ut pengar eller sätta in pengar är det ett problem när bankkontoren vägrar använda kontanter. Det kan påverka privatpersoner, mindre företag eller föreningar till exempel.

Även det här med att lämna in pengar kan bankerna alltså säga nej till?

Ja.

Det finns vissa grupper där många helst betalar med sedlar och mynt istället för att använda kort. Vilka grupper är det?

Det kan vara äldre personer. Även en del personer med funktionsnedsättningar kan tycka att det är lättare att räkna och ha koll på sin ekonomi om de har kontanter istället för kort.

Är det så här på alla banker att de vägrar använda kontanter?

Nej, det är det inte, men de senaste 5 åren ska antalet bankkontor som har kontanter blivit hälften så många och dessutom är det många bankkontor som har stängts.

Problemet är störst för de som bor ute på glesbygden.

Riksbankschefen Stefan Ingves säger alltså att det borde bli en lag om kontanter på banker. Varför säger han det just nu?

Det är av flera skäl. Han tycker att det är rimligt att det går att ta ut och sätta in pengar på banker. Han tycker att det är en service. Många kunder vill fortfarande ha kontanter.

Men framförallt för att regeringen just nu utreder hur olika betaltjänster ska se ut och då är det läge att säga vad man tycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista