Människor samlades i centrala Bryssel för att sörja offren i bombdåden.
1 av 5
Människor samlades i Bryssel efter attackerna för att sörja offren i bombdåden. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT
Bryssels flygplats.
2 av 5
Bryssels flygplats. Foto: Yves Logghe
Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.
3 av 5
Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.
bild från flygplatsen i Bryssel
4 av 5
Bild inifrån flygplatsen. Foto: Theresa Küchler
En säkerhetsvakt hjälper en skadad kvinna utanför tunnelbanestationen Maalbeek.
5 av 5
En säkerhetsvakt hjälper en skadad kvinna utanför tunnelbanestationen Maalbeek i Bryssel. Foto: MICHAEL VILLA / TT

Många dödades av bomber i Bryssel

I morse var det två kraftiga smällar på Bryssels flygplats. Det har även varit en explosion i tunnelbanan där. Fler än 30 personer har dödats och många fler är skadade. 

Klicka på texten för att läsa mer

Terrorister har dödat fler än 30 människor i Belgiens huvudstad Bryssel. Det började vid 8-tiden i morse. Då exploderade sprängladdningar mitt bland människor på flygplatsen Zaventem utanför Bryssel.

Hörde kraftiga smällar och tog skydd

En svensk journalist som heter Teresa Küchler var på flygplatsen när det plötsligt exploderade:

- Först hörde vi bara en liten explosion och folk började vända huvudet och undra vad som stod på och sen bara efter kanske fem sekunder efter den första explosionen så hörs det en gigantisk explosion och den känner jag liksom i hela kroppen, hela huset, jag känner liksom genom golvet och upp. Jag blev väldigt rädd och sprang och gömde mig bakom en kassadisk i ett kafé, berättar Teresa Küchler för Sveriges Radio.

Det var alltså två explosioner tätt efter varandra på flygplatsen. En terrorist sprängde sig själv mitt bland de som skulle resa med flygplanen.

Efteråt hittade polisen också sprängladdningar som aldrig hade sprängts. Bredvid en död terrorist låg också ett automatvapen. Minst 14 människor dog och omkring 85 skadades på flygplatsen.


Ett tåg exploderade i Bryssels tunnelbana

Någon timme efter attacken på flygplatsen var det också en kraftig explosion i tunnelbanan. Troligen var det en bomb som exploderade i en tunnebanevagn. Explosionen hände precis när tåget skulle lämna stationen. Det hände vid en station som ligger nära flera viktiga EU-kontor där många EU-politiker jobbar.
Minst 20 människor dog och omkring femtio skadades av explosionen i tunnelbanan.

IS tar på sig skulden

Än så länge vet ingen säkert vilka som sprängde bomberna och dödade människorna i Bryssel. Men terrorgruppen IS säger att det var de som planerade attackerna i Bryssel.

Flera terrorexperter tror att attackerna i Bryssel kan ha något att göra med terrorattackerna i Belgiens grannland Frankrike förra året. Då mördades fler än 140 människor av terrorister på olika platser i Frankrikes huvudstad Paris. Polisen har sen dess letat efter misstänkta för Paris-attackerna i bland annat Belgien och senast för några dagar sen tog poliser i Belgien fast en misstänkt terrorist-ledare där.

Sammanlagt har minst 34 människor dödats och omkring 200 har skadats i attackerna i Bryssel under dagen. Tre av de skadade är svenskar, en av dem allvarligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista