Hon har vit klänning och ser svävande ut.
1 av 5
Ida Johansson fotades som balettdansös. Foto: Emma Svensson.
Han har mörk rock och en kamera. På marken har de ritat var en död kropp har legat.
2 av 5
Skådespelaren Mats Melin låtsades vara polis på en av bilderna. Foto: Emma Svensson
Han blir sminkad.
3 av 5
Niklas var modell för den bild som kallas "Divan". Foto: Emma Svensson.
De står på samma sätt som i filmen Titanic.
4 av 5
Den här bilden kallas "Kärleksparet". Modeller var Miranda och Mats. Foto: Emma Svensson
Fotomodellen Fotomodellen Madeleine Stuart från Australien.
5 av 5
Fotomodellen Madeline Stuart kommer från australien. Hon är inte med på fotoutställningen i Stockholm. Foto: Jade Ehlers.

Ida Johansson är med på en fotoutställning om Downs syndrom

2:19 min

Den här veckan öppnade en ny utställning på Fotografiska museet i Stockholm. Bilderna är på personer som har Downs syndrom. En av dem är Ida Johansson från Mölndal på Västkusten.

Klicka om du vill läsa mer

– Det är viktigt för mig att visa upp den bilden. Det är roligt att visa att man har en talang för det här, säger Ida Johansson.

Vad är det för talang du har?
– Det är att stå modell och dansa.

Ja, Ida Johanssion är bra på att dansa och hon är med i teatergruppen Glada Hudik. Därför valde hon att vara en balettdansös på sin bild.

På bilderna har personerna klätt ut sig till olika saker som ofta förekommer i sagor och berättelser. Bland annat har de klätt ut sig till kung, drottning, krigare, superhjälte, polis och konstnär.

Alla ska få synas i media

Alla bilderna är tagna av fotograf Emma Svensson:
– Det känns helt fantastiskt. Det är så otroligt kul att få se alla de här 21 modellerna få gå upp på scenen och ta emot all respekt och beundran.

Vad är tanken med utställningen?
– Tanken är att man vill lyfta fram människor som inte syns annars i samhället.

Det är ju ganska arrangerade bilder, där modellerna har blivit sminkade först, man har valt ut speciella kläder och tagit fotona i ett speciellt rum. Varför ville du ta bilderna på det sättet?

– Det vi vill få fram var att lyfta de här människorna och låta dem vara stjärnor. Låta dem vara personer som finns i sagor, filmer och drömmar, säger Emma Svensson.

En förändring är på gång

Programledaren Eva Larsen frågade reporter Mattias Klefbeck om det här. Är det ovanligt att personer med Downs syndrom syns i media.

Många säger det, men det håller nog på att ändras, tror jag.

Hur märks det?

Vi har ju till exempel skådespelaren Mats Melin som gör reklam på teve för en känd mataffär. Och strax före jul kom Madeline Stuart till Sverige.

Vem är det?

Hon kommer från Australien och är den första personen i världen med Downs syndrom som har blivit riktigt känd som fotomodell. Så Madeline Stuart och utställningen på Fotografiska museet kanske är några tecken på att personer med Downs syndrom syns mer i media nu än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista