serbiskledare  Karadzic
Radovan Karadzic Foto: Jerry Lampen

Misstänkt krigsförbrytare väntas få sin dom idag

En av ledarna under det blodiga kriget i Bosnien för tjugo år sedan ska få sin dom i eftermiddag.

Radovan Karadzic anses vara ansvarig för att ha dödat flera tusen människor. Åklagaren anser att han är skyldig till folkmord.

Klicka här om du vill läsa mer

För tjugo år sedan var det ett mycket blodigt krig i landet Bosnien i södra Europa. Där bodde människor med olika religioner.

Ledarna ville flytta bort människor

Men ledare i landet tyckte att alla som var olika de själva skulle tvingas bort från det område de bodde på. Därför dödades många människor.

Serber skulle få ett eget område

En av ledarna var Radovan Karadzic. Han ansåg att en grupp som kallade sig serber skulle ha ett eget område. I det området skulle det inte få bo några andra människor, till exempel muslimer.

Flera tusen dödades i Srebrenica

I det här området finns en stad som heter Srebrenica. Där dödade serberna mellan sju och åtta tusen män och pojkar som var muslimer. Sammanlagt dödades över 100 000 människor från olika folkgrupperna under kriget i Bosnien i början av 1990-talet.

Många vill att Karadzic ska dömas för folkmord

Efter kriget ville många att ledaren för serberna, Radovan Karadzic,  skulle dömas för morden. Men han lyckades gömma sig och det tog många år innan han kunde gripas.

Åklagaren anser att han begått ett folkmord. Karadzic själv anser att han inte visste vad som hände i Srebrenica så därför vill han inte alls bli dömd för det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".