Han är vithårig.
Den här bilden togs på Radovan Karadzic år 2008. Foto: Jerry Lampen AP/TT

Idag dömdes Radovan Karadzic för folkmord i Srebrenica

1:32 min

Under kriget i Bosnien år 1992 till 1995 dödades massor av oskyldiga människor. Idag säger en FN-domstol att Radovan Karadzic är skyldig till folkmordet i staden Srebrenica. Men han frias för morden i mindre samhällen och byar. Straffet blir 40 års fängelse.

Klicka om du vill läsa mer

För 20 år sedan var det ett mycket blodigt krig i landet Bosnien i södra Europa. Där bodde människor med olika religioner.

Men ledare i landet tyckte att alla som var olika de själva skulle tvingas bort från det område de bodde på. Därför dödades många människor.

En av ledarna var Radovan Karadzic. Han ansåg att en grupp som kallade sig serber skulle ha ett eget område. I det området skulle det inte få bo några människor från andra folkgrupper, som till exempel muslimer.

Flera tusen dödades i Srebrenica

I det här området finns en stad som heter Srebrenica. Där dödade serberna över 7000 män och pojkar som var muslimer.

Sammanlagt dödades över 100 000 människor från olika folkgrupperna under kriget i Bosnien i början av 1990-talet.

Karadzic säger att han är oskyldig

Efter kriget ville många att ledaren för serberna, Radovan Karadzic,  skulle dömas för morden. Men han lyckades gömma sig och det tog många år innan han kunde gripas.

Det värsta brottet Karadzic är misstänkt för är morden vid Srebrenica. Men Karadzic själv anser att han inte visste vad som hände i Srebrenica och att han därför skulle vara oskyldig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista