Planet kapades - tvingades landa på Cypern.
1 av 2
Planet kapades - tvingades landa på Cypern. Foto: TT och Sveriges Radio
Det kapade planet på landningsbanan.
2 av 2
Det kapade passagerarplanet har landet på Larnaca på Cypern. Foto: STR

En man som kapade ett flygplan var ingen terrorist

0:40 min

Ett flygplan som flög inom Egypten i Nordafrika tvingades istället att flyga till ön Cypern. Många trodde då att terrorister hade tagit planet. Men det var en ensam man som kan vara psykiskt sjuk.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var en egyptisk man på planet som hotade med att spränga både sig själv och alla andra ombord om piloterna inte lydde och flög till Cypern. Mannen sa att han hade något slags bälte med bomber på sin kropp.

Tvingades flyga till Cypern

Flyplanet skulle egentligen bara flyga mellan två städer i Egypten, men för att skydda människorna ombord flög piloterna till ön Cypern i Medelhavet som mannen krävde. Nästan alla passagerarna ombord fick gå ut ur planet på Cypern. Men piloterna och de andra som jobbade ombord fick vara kvar. På flygplatsen kastade mannen sen ett brev ut ur flygplanet.

Sa att han ville prata med en kvinna

Poliser pratade med mannen om vad det var han ville. De trodde först att han var med i någon terroristgrupp som var missnöjd med till exempel Egyptens politik eller religion. Men det visade sig att mannen var ensam och han sa att han ville få prata med sin före detta fru. Brevet han hade kastat ut var till hans före detta fru, sa han. Efter några timmar på flygplatsen i Cypern gav mannen till slut upp, gick ut ur planet och togs fast av polisen.

Fanns inga bomber

Myndigheterna på Cypern på Cypern säger nu att mannen inte hade några riktiga bomber och att han inte verkar vara med i någon terroristgrupp. De säger att mannen kapade flygplanet ensam och att han verkar må psykiskt dåligt.

Ingen människa skadades, men det är ändå mycket allvarligt att någon lyckades kapa ett flygplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista